Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový systém rýchlo rozpozná baktérie odolné voči antibiotikám

Nový systém rýchlo rozpozná baktérie odolné voči antibiotikám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sú baktérie, ktorými je niekto nakazený, odolné voči antibiotikám, lekári to potrebujú vedieť čo najskôr, aby mohli prijať príslušné opatrenia. Pomôcť by mohol nový jednoduchý systém, ktorý by takúto rezistenciu odhalil už za dve hodiny oproti bežným 24-rom hodinám.

Bežne sa na zistenie, či si baktérie vyvinuli rezistenciu na určité antibiotiká, musí v Petriho miske kultivovať populácia mikróbov, do ktorej sa potom pridajú lieky. Je tiež možné vykonať genetickú analýzu baktérií, aby sa zistilo, či majú gény spojené s rezistenciou. V oboch prípadoch trvá získanie výsledkov zvyčajne najmenej 24 hodín. A hoci existuje niekoľko rýchlejších metód „testovania citlivosti na antibiotiká“, vyžadujú si nákladné a zložité vybavenie. Tento proces by však mohla prevziať nová a jednoduchá technika.

Vyvinuli ju vedci zo švajčiarskeho výskumného inštitútu EPFL a Vrije Universiteit Brussel. Využíva bežný optický mikroskop, špeciálne mikroskopické sklíčko a buď smartfón, alebo digitálny fotoaparát. Používatelia začnú tým, že na sklíčko umiestnia kvapku biologickej tekutiny obsahujúcej baktérie. Drobné mikrofluidné kanáliky v sklíčku potom nasávajú túto tekutinu na miniatúrnu štruktúru podobnú konzole. Smartfón alebo fotoaparát sa následne použije na snímanie videa baktérií na štruktúre cez okulár mikroskopu.

Nastavenie optickej nanodetekcie (A), spolu s optickým zobrazením baktérií E. coli (B) a tým istým zobrazením, v ktorom farby zvýrazňujú pohyby jednotlivých baktérií (C).

Keď sa video analyzuje pomocou špeciálneho softvéru, dokáže odhaliť drobné vibrácie, ktoré vytvára každá jednotlivá baktéria. Podľa vedcov tieto „nanopohyby“ produkujú nielen všetky živé mikróby, ale všetky živé organizmy. Keď sa do roztoku na sklíčku pridá antibiotikum, baktérie by mali zahynúť a prestať vibrovať. Ak tak neurobia do dvoch hodín, softvér označí, že sú voči danému lieku rezistentné.

Systém známy ako optická nanodetekcia (ONMD) sa už použil na presné zistenie rezistencie u baktérií Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Lactobacillus rhamnosus pri vystavení antibiotikám ampicilín, streptomycín, doxycyklín a vankomycín. Článok o výskume bol nedávno uverejnený v PNAS.