Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Atrament inšpirovaný chobotnicami dokáže meniť farbu na požiadanie

Atrament inšpirovaný chobotnicami dokáže meniť farbu na požiadanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci vytvorili nový atrament aktivovaný svetlom, ktorý dokáže meniť farbu na požiadanie. Tvoria ho mikroguľôčky rôznych farieb, ktoré stúpajú alebo klesajú v reakcii na rôzne vlnové dĺžky svetla, takže povrch materiálu sa javí ako špecifická farba, čo by mohlo byť užitočné pre nové elektronické displeje alebo aktívne maskovacie systémy.

Hlavonožce ako chobotnice a kalmáre sú známe svojou schopnosťou meniť farbu, a to pomocou orgánov nazývaných ako chromatofory. Tie sa skladajú z malých pigmentových vakov, ktoré sa môžu ľubovoľne rozširovať alebo zmršťovať, a kombinácie farebných pigmentov, ktoré sú v danom čase viditeľné alebo skryté, dodávajú koži živočícha špecifickú farbu alebo vzor.

Tento zložitý prírodný mechanizmus inšpiroval výskumníkov z Hongkonskej univerzity, Xiamenskej univerzity a Hongkonskej univerzity vedy a technológie k vytvoreniu nového atramentu meniaceho farbu. Atrament obsahuje mikroguľôčky vyrobené z oxidu titaničitého a sú zafarbené azúrovou, purpurovou a žltou farbou. Túto trojicu možno poznáte ako základné farby atramentu niektorých tlačových systémov vďaka ich schopnosti reprodukovať iné farby prostredníctvom rôznych kombinácií. A táto schopnosť sa využíva aj v tomto prípade.

Hore: Schémy znázorňujúce, ako rôzne farebné svetlo spôsobuje, že rôzne usporiadanie mikroguľôčok stúpa alebo klesá a vytvára rôzne farby. Dole: Premietané obrázky a spôsob, akým ich systém reprodukoval.

V tomto prípade sú mikroguľôčky zmiešané v rovnakom množstve a sú navrhnuté tak, aby jednotlivé farby v reakcii na svetlo stúpali na povrch alebo klesali na dno. Úpravou vlnovej dĺžky a intenzity svetla možno prostredníctvom rovnakého kombinačného efektu vyvolať na povrchu rôzne farby, čím sa vytvoria vzory a dokonca aj obrazy.

Trik spočíva v oxide titaničitom v mikroguličkách, ktorý v reakcii na svetlo vytvára redoxnú reakciu, ktorá posiela mikroguličky rôznymi smermi. Každá farba farbiva reaguje na rôzne vlnové dĺžky svetla a posiela mikroguľôčky danej farby nahor alebo nadol. Takže napríklad zelené svetlo vynesie žlté a azúrové mikroguľôčky na povrch, aby vyzerali zeleno, zatiaľ čo purpurové klesnú na dno. Pri testoch tím preukázal, že systém je schopný reprodukovať sériu obrázkov, ktoré sa premietajú na povrch.

Nové materiály meniace farbu sa skladajú z rôznofarebných mikrogulôčok, ktoré sa dvíhajú alebo potápajú v reakcii na rôzne farebné svetlo.

Existuje však niekoľko výhrad. Po prvé, ako presne funguje na dennom svetle alebo pri okolitom osvetlení, sa ešte len uvidí. Reprodukciu farieb a jas by bolo treba trochu doladiť a tím tvrdí, že prepínanie obrazov a farieb je pomerne pomalé. To všetko sú však oblasti, ktoré sa budú v budúcnosti skúmať, a ak bude technológia úspešná, mohla by byť užitočná na výrobu nových typov displejov, zariadení s elektronickým atramentom a dokonca aj na aktívne optické maskovanie.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature.