Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci uplietli sveter, aby dodali robotom pocit dotyku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby sa zabránilo náhodnému zraneniu ľudských spolupracovníkov, mnoho priemyselných robotov má senzory, ktoré detegujú fyzický kontakt s ľuďmi alebo inými predmetmi. Vedci teraz vymysleli sveter s pokročilou technológiou, ktorý túto funkciu prináša robotom, ktoré ju doteraz nemali.

Táto technológia, známa ako RobotSweater, je vyvíjaná tímom z univerzity Carnegie Mellon pod vedením odborných asistentov Jamesa McCanna a Changliu Liu. „Odev“, ktorý je omotaný okolo robotického ramena alebo iného zariadenia a pripojený k zdroju energie, sa skladá z troch na sebe naskladaných vrstiev materiálu.

Vrchná a spodná vrstva „svetra“ pozostáva z bežnej nylonovej priadze, cez ktorú prechádzajú oddelené pruhy vodivej priadze z kovových vlákien. Tieto pruhy sú usporiadané v radoch na jednej vrstve a v stĺpcoch na druhej, takže sa pri pohľade zhora spájajú a vytvárajú mriežku. Medzi týmito dvoma vrstvami je vložená izolačná vrstva z nevodivého pletiva.

Schéma materiálu RobotSweater.

Pokiaľ na RobotSweater nepôsobí žiadny vonkajší tlak, dve vrstvy vodivých pruhov sú od seba oddelené. Keď sa však použije tlak, niektoré pruhy na týchto vrstvách sa navzájom spoja cez otvory v sieťovej vrstve. Tým sa obvod uzavrie a vytvorí sa elektrický signál. Analýzou toho, odkiaľ tento signál pochádzal v mriežke vodivého prúžku, je možné určiť, kde je na telo robota potiahnutý svetrom vyvíjaný tlak.

V scenári reálneho sveta by potom robot mohol reagovať okamžitým zastavením pohybu. Táto technológia by tiež mohla ľuďom umožniť trénovať roboty na vykonávanie určitých činností tým, že sa ich dotýkajú a fyzicky ich vedú. Okrem toho výskumníci teraz skúmajú možnosť použitia príkazov potiahnutím prstom a siahnutím na sveter, ako keby to bol dotykový displej.

Robot, ktorý má na sebe RobotSweater, by mohol okamžite zastaviť pohyb pri náhodnom kontakte s ľudským spolupracovníkom.

Navyše, pretože RobotSweater je vyrobený z mäkkého a pružného materiálu, môže byť aplikovaný na nemotorne tvarované alebo pohyblivé časti robotov, ktoré nedokážu pojať bežné pevné senzory.

Viac informácií nájdete vo videu na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU.