Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot inšpirovaný vyliahnutými mláďatami morských korytnačiek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa mláďatá morských korytnačiek vyliahnu zo zakopaných vajíčok, používajú svoje silné plutvy, aby sa dostali cez piesok. Nový robot „plávajúci v piesku“, ktorý sa inšpiroval týmito vyliahnutými mláďatami, by jedného dňa mohol pomáhať zachraňovať životy alebo dokonca skúmať iné planéty.

Experimentálne robotické zariadenie bolo vytvorené na Kalifornskej univerzite v San Diegu tímom pod vedením Shivama Chopru, ktorý je doktorandom vo výskumnej skupine profesora Nicka Gravisha. Aerodynamické telo robota s rozmermi 25,6 cm na dĺžku a 5,1 cm na šírku obsahuje planétový prevodový motor, batériu a ďalšiu elektroniku. Má tiež dve kĺbové ramená na oboch stranách vpredu, ktoré slúžia na rovnaký účel ako predné plutvy korytnačky.

Aby sa „korytnačí“ robot mohol posunúť vpred cez piesok, vytiahne tieto ramená dopredu zastrčené proti jeho telu a potom ich vytiahne späť na obe strany. Tento štýl pohybu prirodzene spôsobuje, že sa zariadenie pohybuje smerom nahor, keď „pláva“ pieskom dopredu, čo by obmedzovalo jeho použitie. Z tohto dôvodu je jeho klinovitá hlava vybavená sadou „terrafólií“, jednou na každej strane. Tie fungujú tak, že tlačia robota nadol, aby pôsobili proti jeho stúpajúcej trajektórii.

Robot inšpirovaný vyliahnutými mláďatami morských korytnačiek.

Konečným výsledkom je robot, ktorý sa môže horizontálne pohybovať pieskom v hĺbke 127 mm a to rýchlosťou približne 4 metre za hodinu. Tím má v pláne ešte zlepšiť tento posledný údaj. Robot sa dá ovládať na diaľku cez Wi-Fi, otáčaním doľava alebo doprava podľa toho, že sa nezávisle mení ťah jeho ramien. A zatiaľ čo jeho terrafólie sú v súčasnosti v nastavenom uhle, v budúcnosti by mohli byť nastaviteľné tak, aby sa robot mohol pohybovať nahor alebo nadol podľa potreby.

Navyše je zariadenie schopné odhaliť a vyhnúť sa tvrdým prekážkam v piesku, ktoré ho obklopujú. Robí to tak, že sníma zvyšujúci sa odpor v prúde piesku, keď jeho ramená robia svoje „silové ťahy“. Zatiaľ však táto technika funguje len na detekciu predmetov po stranách robota a nad ním, ale nie pod alebo priamo pred robotom.

Robot inšpirovaný vyliahnutými mláďatami morských korytnačiek.

Robot už bol testovaný v nádrži naplnenej pieskom v laboratóriu a v piesku na kalifornskej pláži La Jolla Shores. Očakáva sa, že ďalšie inkarnácie robota by sa jedného dňa mohli využiť v aplikáciách, ako je kontrola obilných síl, detekcia pôdnych kontaminantov, pátracie a záchranné misie alebo mimozemský prieskum.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Intelligent Systems. Robota si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Robot inšpirovaný vyliahnutými mláďatami morských korytnačiek.