Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prispôsobivý „korytnačí“ robot používa štyri plutvy na pohyb po piesku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len nedávno bol odhalený robot inšpirovaný mláďatami morských korytnačiek, ktorý dokáže „plávať“ po piesku. Nie je to však jediná robotická korytnačka, pretože bola vyvinutá ďalšia, ktorá možno jedného dňa povedie skutočné korytnačie mláďatá do bezpečia mora.

Robota, ktorý sa plazí po súši, navrhli profesor Yasemin Ozkan-Aydin, doktorand elektrotechniky Nnamdi Chikere z univerzity v Notre Dame a John Simon McElroy, hosťujúci študent z univerzity College Dublin. Základom tohto robotického zariadenia na diaľkové ovládanie je 3D vytlačené tuhé polymérové telo, ktoré obsahuje elektronickú riadiacu jednotku, modul s viacerými senzormi a batériu.

K tomuto telu sú prostredníctvom otočných polymérových konektorov pripojené štyri pružné plutvy vyrobené z lisovaného silikónu. Každá z týchto plutiev sa aktivuje nezávisle, pričom dve veľké predné plutvy zabezpečujú pohon na piesku alebo iných povrchoch a malé zadné plutvy slúžia na riadenie a fungujú ako dvojica kormidiel.

Robotická korytnačka používa predné plutvy na pohon a zadné dve na riadenie pohybu.

Chôdzu robota možno prispôsobiť na optimálny výkon v rôznych typoch terénu a zahŕňa to, čo sa opisuje ako „najefektívnejšie aspekty rôznych spôsobov pohybu, ktoré používajú rôzne druhy morských korytnačiek“.

Hoci bol robot vyvinutý najmä s cieľom lepšie pochopiť, ako by sa dal pohyb korytnačieho typu aplikovať na ľudskú technológiu, vedci dúfajú, že budúca verzia zariadenia by sa mohla použiť na pomoc novo vyliahnutým mláďatám morských korytnačiek pri rýchlom hľadaní cesty do oceánu. Takéto vyliahnuté mláďatá môžu zablúdiť kvôli odpadkom na pláži alebo svetlám z blízkych ulíc a budov, čím sú vystavené predátorom, ako sú čajky.

Nnamdi Chikere (vľavo) a John Simon McElroy sledujú, ako robot prekonáva skalné podložie.