Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci dokážu na základe počúvania uší určiť, kam sa pozeráte

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2018 vedci z Dukeovej univerzity zistili, že pri každom pohybe našich očí vydávajú naše uši nepočuteľný pískavý zvuk. Teraz výskumníci vyvinuli metódu, ako analýzou týchto zvukov zistiť, kam sa človek pozerá.

Hoci tieto zvuky vedome nepočujeme, dokáže ich zachytiť vysoko citlivý mikrofón umiestnený v ušnom kanáliku. Vedúca vedkyňa profesorka Jennifer Grohová sa domnieva, že k nim môže dochádzať, keď pohyby očí spustia mozog, aby stiahol buď svaly stredného ucha, alebo vláskové bunky. To prvé pomáha tlmiť hlasné zvuky, zatiaľ čo to druhé zosilňuje tiché zvuky.

Toto usporiadanie by nám mohlo pomôcť vnímať naše okolie tým, že automaticky upraví citlivosť nášho sluchu na základe toho, na čo sa pozeráme.

V nedávnom experimente Grohovej tím a profesor Christopher Shera z univerzity v Severnej Kalifornie naverbovali 16 dospelých, všetci mali pritom dobrý zrak a sluch, aby sa podrobili jednoduchému testu. Dobrovoľníci začali vizuálnym sledovaním pohybu zeleného bodu na obrazovke počítača bez toho, aby pohli hlavou. Kamera na sledovanie očí pritom zaznamenávala smer ich pohľadu, zatiaľ čo mikrofóny v ušných kanálikoch zaznamenávali zvuky z ich uší.

Testovaná osoba vizuálne sleduje pohybujúci sa zelený bod, zatiaľ čo mikrofóny počúvajú zvuky vydávané jej ušami.

Keď sa následne porovnali videozáznamy očí a zvukové záznamy z uší, zistilo sa, že pohyby očí v určitých smeroch vyvolávajú špecifické typy zvukov z uší. Vedci tak dokázali určiť, kam sa pohľad účastníka sústredil, jednoducho tým, že identifikovali, aký druh hluku“"podpisujú“ jeho uši. Bolo možné urobiť aj opačný postup. Výskumníci mohli presne určiť, aký druh zvukov vydávajú uši dobrovoľníkov, a to sledovaním smeru ich pohľadu.

Tím dúfa, že zistenia prispejú k lepšiemu pochopeniu ľudského vnímania, čo možno povedie k presnejším a informatívnejším testom sluchu. Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences. Zvuky v ušiach si môžete vypočuť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.