Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DNA nanoroboty môžu vytvárať neobmedzené kópie seba samých

DNA nanoroboty môžu vytvárať neobmedzené kópie seba samých
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci demonštrovali programovateľného robota v nano meradle, ktorý je vyrobený z niekoľkých reťazcov DNA. Tento nanobot je pritom schopný zachytiť ďalšie útržky DNA a umiestniť ich dohromady na výrobu nových nanobotov „zváraných“ UV žiarením, vrátane vlastných kópií.

DNA nanoboty sú podľa New Scientist vytvorené s použitím len štyroch reťazcov DNA a merajú len 100 nanometrov, takže asi tisíc z nich by sa mohlo vtesnať do linky v šírke ľudského vlasu. Tím z Univerzity v New Yorku, Inštitútu biomechanického inžinierstva Ningbo Cixi a Čínskej akadémie vied tvrdí, že nanaboty prekonali predchádzajúce snahy, ktoré boli schopné poskladať kusy len do dvojrozmerných tvarov. Nové nanoboty dokážu použiť „viacosové presné skladanie a polohovanie“ na „prístup k tretiemu rozmeru a viac stupňom voľnosti“.

Tieto nanoboty sú často považované za potenciálne spôsoby výroby liekov, enzýmov a iných chemikálií, potenciálne aj vo vnútri buniek tela. Výskumníci však konkrétne upozorňujú na skutočnosť, že tieto stroje dokážu „samoreprodukovať celú svoju 3D štruktúru a funkcie“.

Trojrozmerné samoreplikujúce sa nanoroboty postavené len zo štyroch reťazcov DNA.

No nanoboty nie sú úplne samostatné, hoci sú „programovateľné“, konajú v reakcii na externe riadenú teplotu a UV svetlo. Vyžadujú, aby UV svetlo „zváralo“ kúsky DNA, ktoré nanoboty montujú dohromady. Ďalšia vec je skutočnosť, že nemôžu vytvárať kópie seba samých, či vlastne ničoho iného, bez adekvátnych zásob presných útržkov DNA, ktoré k tomu potrebujú.

Napriek tomu je to celkom pôsobivá vec a bude rozhodne zaujímavé sledovať, ako bude vývoj tejto technológie v budúcnosti napredovať a čo všetko prinesie.