Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvárajú tretiu ruku, ktorá je ovládaná bruchom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V živote sú chvíle, kedy by sme si určite želali mať aj tretiu ruku, aby sme všetko zvládli. Vedci teraz zistili, že robotickú tretiu ruku možno v skutočnosti celkom ľahko ovládať prostredníctvom pohybom bránicového svalu.

Štúdia bola vykonaná vo švajčiarskom výskumnom inštitúte EPFL tímom vedeným profesorom Silvestrom Micerom. Bola súčasťou väčšieho projektu „Tretia ruka“ Švajčiarskeho národného centra pre kompetencie vo výskume.

Pre štúdiu bola vytvorená súprava, v ktorej používatelia sedeli, pričom uchopili rukoväte na dvoch ramenách typu exoskeletonu a mali na sebe opasok vybavený senzormi, ktorý detegoval pohyby ich bránicového svalu. Používatelia nosili aj VR okuliare, cez ktoré si prezerali virtuálne prostredie.

Pohybom ramien exoskeletonu bolo možné používateľom vykonávať úlohy s virtuálnymi verziami ich skutočných rúk vo svete virtuálnej reality. Navyše, špecifickým pohybom bránice mohli ovládať aj virtuálnu tretiu ruku. Táto tretia ruka, ktorá sa nachádza medzi ich virtuálnou pravou a ľavou rukou, bola navrhnutá so symetricky rozmiestnenými šiestimi prstami, pričom mala palec na oboch stranách.

Súprava VR sa používa na ovládanie virtuálnej tretej ruky.

Pri testovaní na 61 dobrovoľníkoch počas 150 sedení sa ukázalo, že nastavenie je pre väčšinu ľudí celkom jednoduché. Dôležité je, že testované osoby boli schopné ovládať svoju ľavú a pravú ruku a súčasne ovládať aj tretiu ruku. Účastníci sa tiež mohli zapojiť do rozhovorov a odvrátiť pohľad od úlohy, pričom stále pracovali s treťou rukou.

V nasledujúcej fáze štúdie boli dobrovoľníci vybavení fyzickou robotickou rukou, ktorá bola pripevnená k hrudníku. Zariadenie bolo v skutočnosti len tyčou, ktorá sa vysúvala dovnútra a von zo základne, ale používatelia s ním mohli stále pohybovať tak, aby sa jeho „ruka“ vznášala nad daným cieľovým kruhom podľa pokynov.

Výskum však nie je zameraný konkrétne na vývoj praktickej tretej robotickej ruky.

Zjednodušenú fyzickú verziu tretej ruky je možné vysunúť tak, aby sa vznášala nad cieľovým kruhom.

„Hlavnou motiváciou tohto ovládania tretej ruky je pochopenie nervového systému,“ povedal Micera. „Ak vyzvete mozog, aby urobil niečo, čo je úplne nové, môžete sa naučiť, či má mozog na to kapacitu a či je možné toto učenie uľahčiť. Tieto poznatky potom môžeme preniesť na vývoj napríklad pomocných zariadení pre osoby so zdravotným postihnutím alebo rehabilitačné protokoly po cievnej mozgovej príhode.“

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne Science Robotics. Virtuálnu a fyzickú tretiu ruku si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.