Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmenší a najtesnejší uzol na svete sa skladá len z 54 atómov

Najmenší a najtesnejší uzol na svete sa skladá len z 54 atómov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už sú to šnúrky do topánok alebo káble od slúchadiel, všetci sme už niekedy omylom uviazali uzly, ktoré sa nám nedarí rozpliesť, no neočakávame, že za to získame nejaký svetový rekord. Presne to sa však teraz podarilo vedcom, ktorí náhodne uviazali najmenší a najtesnejší uzol na svete v maličkej štruktúre zloženej len z 54-roch atómov.

Výskumníci z Čínskej akadémie vied vyrábali chemické reakcie na vytvorenie malých zlatých reťazcov, keď sa jedna reakcia zvrtla a vytvorila reťazec, ktorý sa spontánne zviazal do trojlístkového uzla. Tento uzol s tromi slučkami pripomína praclík, len s voľnými koncami zrastenými dohromady.

Pri bližšom skúmaní tento neúmyselný uzol v skutočnosti dosiahol dva svetové rekordy. Keďže obsahoval len 54 atómov, ide o najmenší uzol na svete, čím prekonal predchádzajúceho rekordéra so 69 atómami, ktorý bol vytvorený zámerne v roku 2020. Tento nový uzol bol tiež najtesnejší, aký bol kedy uviazaný. Meria sa ako pomer kríženia chrbtice, pričom menšie čísla znamenajú tesnejšie uzly. Nový uzol dosiahol pomer kríženia chrbtice 23, čím len tesne predstihol predchádzajúci najtesnejší uzol s 24 bodmi.

Schéma nového atómového uzla, ktorý získal svetové rekordy pre najmenší a najtesnejší uzol.

Väčšina z nás sa nad uzlami príliš nezamýšľa, ale existuje celá oblasť matematiky, ktorá sa im venuje a nazýva sa teória uzlov. Ich štúdium nie je len o hľadaní efektívnejších spôsobov, ako si zaviazať topánky. Môžu nám pomôcť vysvetliť aj také extrémne veci, ako napríklad prečo je vesmír trojrozmerný, alebo praktickejšie, ako sa DNA a proteíny prirodzene viažu do uzlov. V druhom prípade by sme sa mohli naučiť vyrábať lepšie lieky, chemikálie a materiály.

Výskumníci zatiaľ predpokladajú, že pomocou rovnakej štruktúry by bolo možné vytvoriť menšie uzly zložené len zo 49 atómov. Či sú možné ešte menšie uzly, sa ešte len ukáže. Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.