Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Avocado sa spúšťa zo stromov, aby zbieral údaje o ich korunách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švajčiarski vedci pracujú na robotovi na monitorovanie životného prostredia s názvom Avocado, ktorý bol inšpirovaný „zlaňujúcimi“ pavúkmi. Robot v tvare avokáda sa pomocou navijaka a rotorov spúšťa z vrchu stromu a zbiera údaje o živote v korunách stromov.

Prototyp robota Avocado z Laboratória pre environmentálnu robotiku z ETH Zürich obsahuje navijak umiestnený v hornej časti jeho 3D tlačeného rámu a dve kryté trojlistové vrtule podpery vedľa seba v obvode pod ním, čo mu dodáva vonkajší vzhľad veľkého avokáda.

Cieľom je priviazať robota k vetve vysoko vo vrcholku koruny stromu a nechať ho spustiť sa cez korunu pomocou batériového serva ovládajúceho navijak. V spodnej časti rámu je kamera a ak sa na ceste dole zistí prekážka, vrtule sa roztočia, aby manévrovali s robotom. Avokádom.

Tím tvrdí, že to dáva zlaňovaciemu robotovi určité výhody oproti existujúcim monitorovacím technikám. Napríklad pri používaní lietajúcich bezpilotných dronov hrozí, že sa zapletú do hustého lístia, zatiaľ čo pre lezeckých robotov môže byť náročné prechádzať cez rôzne veľké konáre alebo udržiavať priľnavosť na klzkých povrchoch. Robot Avocado by tiež mohol poskytnúť výskumným tímom väčší priestor na preskúmanie širšieho rozsahu.

Zlaňovací robot Avocado je navrhnutý tak, aby zbieral údaje o životnom prostredí z inak neprístupných oblastí v korunách stromov.

V súčasnosti je prototyp testovaný v laboratóriu na vopred definovanej prekážkovej dráhe, ako aj na strome v prírode. Nastavenie „plne ovláda autonómnu lokomóciu“, ale v súčasnosti vyžaduje, aby niekto vyliezol vysoko a pripevnil robota k stromu.

Dal by sa však namontovať pod dron letiaci do inak neprístupných oblastí predtým, ako sa upevní vysoko v korunách stromov, aby sa mohol spustiť dole a začať pracovať. Konštrukcia umožňuje robotovi vziať so sebou aj rôzne nástroje, ako sú senzory prostredia alebo dokonca uchopovadlo na zbieranie vzoriek. A hoci sú jeho systémy v súčasnosti napájané batériami, v budúcich iteráciách by mohlo dôjsť k tomu, že uväzovacie zariadenie bude zakončené solárnym článkom, ktorý bude posielať energiu cez kábel navijaka do robota a sady senzorov, čo umožní dlhšie výskumné misie.

Projekt bol financovaný Švajčiarskou národnou vedeckou nadáciou a výskumný tím je súčasťou skupiny ETH, ktorá sa dostala do finále súťaže XPrize Rainforest. Jej cieľom je odmeniť projekty zamerané na podporu „našeho chápania ekosystému dažďového pralesa“ s podielom z 10-miliónovej finančnej ceny.

Dokument publikovaný minulý rok je k dispozícii na zobrazenie online.