Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Origami robo-had sa plazí k budúcnosti pátracích a záchranných misií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dánski vedci vyvinuli origami hadieho robota, ktorý by jedného dňa mohol hľadať preživších na miestach katastrofy alebo dokonca skúmať iné planéty. Zariadenie sa pohybuje priamočiarou lokomóciou, rovnako ako to často robia skutočné hady.

Keď si väčšina ľudí predstaví hada, ktorý sa pohybuje po zemi, pravdepodobne si predstaví, ako plaz vlní svoje telo v horizontálnom tvare písmena S. Faktom však je, že táto forma pohybu je len jednou zo štyroch, ktoré hady bežne používajú.

Keď had musí prejsť cez úzku medzeru, švihať telom zo strany na stranu jednoducho neprichádza do úvahy. Namiesto toho drží svoje telo rovno, pričom postupne sťahuje a uvoľňuje sériu svalov, počnúc od hlavy až po chvost. Pretože koža na spodnej strane hada je pružnejšia ako koža po jej stranách, táto spodná koža sa pri každej svalovej kontrakcii natiahne viac ako bočná koža. To spôsobí, že sa spodná koža opakovane posúva dopredu vzhľadom na strany a priľne k zemi ako behúne pneumatiky, čím ťahá telo hada dopredu.

Túto formu pohybu, nazývanú ako priamočiara lokomócia, využíva aj nový robo-had. Bol vytvorený na Univerzite v Južnom Dánsku tímom vedeným inžinierskym doktorandom Burcu Seyidoğluom a profesorom Ahmadom Rafsanjanim.

Robot je momentálne pripojený k externému vzduchovému čerpadlu, ale v budúcich iteráciách by mohol mať vlastný pohon.

Telo robotického hada pozostáva z prepojených segmentov vyrobených z ľahkej kompozitnej textílie, ktorá obsahuje najpevnejšie syntetické vlákno na svete, polyetylén s ultra vysokou molekulovou hmotnosťou. Táto textília je vyrezaná laserom a poskladaná ako origami, potom tepelne lisovaná tak, že každý segment tvorí vlnovec.

Vo vnútri spodnej časti každého segmentu je malé polopriedušné vrecko vyrobené z rovnakej textílie. Silikónová hadica, ktorá vedie pozdĺž vnútra robota, dodáva impulzy čerpaného vzduchu do týchto vreciek. To spôsobuje, že sa postupne rozťahujú a potom vyfukujú, keď z nich vzduch uniká späť. Keď vrecká opakovane prechádzajú týmto procesom, posúvajú robota dopredu.

Vývojári tvrdia, že v porovnaní s väčšinou ostatných hadích robotov, je ten ich podstatne ľahší a menej nákladný na stavbu. Navyše mäkká a poddajná povaha jeho textilného tela by mu mala umožniť lepšie sa pretlačiť cez úzky priestor. A samozrejme, môže sa pohybovať vpred, pričom drží telo rovno.

Novo vyvinutý robo-had vyzerá tak trochu ako dlhá harmonika.

Výskumníci teraz pracujú na začlenení vzduchového čerpadla do tela robota, spolu so zvýšením rýchlosti robota a umožnením jeho otáčania sa na obe strany. Dúfajú, že jedného dňa môže nepripútaná, autonómna verzia robota vybavená senzormi nájsť využitie pri lokalizácii preživších uväznených pod troskami na miestach katastrof alebo v iných „hadích“ aplikáciách.

Robo-hada v akcii si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU. Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Device.