Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Strata vlasov zvrátená liekmi naplnenými mikroihlovými náplasťami

Strata vlasov zvrátená liekmi naplnenými mikroihlovými náplasťami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Harvardovej univerzity vyvinuli sľubnú novú liečbu na zvrátenie vypadávania vlasov spojeného s alopéciou. Bezbolestné mikroihlové náplasti naplnené liekom, ktorý reguluje imunitu, obnovili chlpy u laboratórnych myší s alopéciou už v priebehu niekoľkých týždňov.

Na rozdiel od iných foriem vypadávania vlasov je alopécia areata autoimunitné ochorenie. Z nejasných dôvodov T-bunky omylom začnú útočiť na folikuly, čo spôsobí vypadávanie vlasov. Niektorí pacienti zažijú jednotlivé epizódy s opätovným rastom vlasov, zatiaľ čo iní budú mať počas života prerušované vypadávanie vlasov a u niektorých je to trvalé.

Je zaujímavé, že opätovný rast vlasov bol vedľajším účinkom pacientov s alopéciou, ktorí dostávali lieky na potlačenie imunity na iné ochorenia, ako je ekzém a artritída. Zdá sa však, že tieto spolu s inými liekmi, ktoré liečia alopéciu potlačením imunitného systému, majú iba dočasné výhody. Akonáhle sa liečba zastaví, vlasy opäť vypadnú. Môže to byť preto, že liek sa nezameriava len na T-bunky, ktoré útočia na folikuly, ale aj na regulačné T-bunky (T-reg), ktoré ich udržujú pod kontrolou. Navyše, potlačenie imunitného systému ponecháva pacientov otvorených infekciám.

Takže v novej štúdii vedci skúmali, ako zvýšiť hladiny T-reg bez potlačenia iných imunitných buniek. Tím skombinoval dve zložky, ktoré tomuto cieľu pomáhajú, do jedného lieku: CCL22, ktorá chemicky priťahuje T-reg na miesto, a IL-2, ktorá ich zosilňuje. Tieto zložky sa potom vložili do mikroihlovej náplasti, ktorú je možné aplikovať na postihnuté miesto.

Ako už názov napovedá, mikroihlové náplasti sú vyrobené z malých ihiel, ktoré dodávajú liečivo priamo do kože. Keďže sa môžu dostať hlbšie ako lokálny krém, sú účinnejšie. No keďže nedosahujú dostatočne hlboko na to, aby zasiahli receptory bolesti, sú tiež bezbolestné.

Výskumníci testovali liečbu na myších modeloch alopécie, aplikovali náplasti 10-krát počas troch týždňov a potom ich sledovali ďalších osem týždňov. Chlpy začali rásť už za tri týždne a počas sledovaného obdobia sa udržali. Zistilo sa tiež, že zápalové cesty sú oslabené.

Aby sa ubezpečili, že zlepšenie nie je len v spôsobe podávania, výskumníci tiež testovali naplnenie mikroihlových náplastí baricitinibom, liekom na alopéciu. To však nefungovalo tak dobre ako nová náplasť s IL-2 / CCL22.

„Naša stratégia rieši dve hlavné výzvy pri liečbe autoimunitných kožných ochorení,“ povedala Natalie Artziová, spoluautorka štúdie. „Naše náplasti umožňujú lokálne dodávanie biologických látok, ktoré namiesto potlačenia imunitného systému podporujú regulačné T-bunky v koži. To obnovuje imunitnú rovnováhu a rieši útok T-buniek na vlasové folikuly, čo ponúka potenciálne dlhodobé riešenie bez ohrozenia schopnosti imunitného systému brániť sa proti infekciám a malignitám.“

Ako ďalší bonus majú mikroihlové náplasti dobrú stabilitu pri skladovaní, vďaka čomu sú vhodnejšie na klinické použitie. Tím hovorí, že by sa mohli skúmať aj na liečbu iných autoimunitných kožných ochorení, ako je vitiligo a psoriáza. Ďalší vývoj a testovanie prebieha. Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Materials.