Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lieky na chudnutie znižujú riziko rakoviny spojené s obezitou až o 65 %

Lieky na chudnutie znižujú riziko rakoviny spojené s obezitou až o 65 %
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový výskum zistil, že populárna trieda antidiabetík a liekov na chudnutie známa ako GLP-1RA, ktorá zahŕňa lieky Ozempic a Wegovy, významne znižuje riziko 10 z 13 rakovín spojených s obezitou u diabetikov 2. typu.

Nová štúdia vedená Lekárskou fakultou Univerzity Case Western Reserve pridala ďalší prírastok do rastúceho zoznamu pozitívnych vecí, ktoré liečivá GLP-1RA dokážu. A to znížiť riziko rakoviny súvisiacej s obezitou.

Trinásť typov rakoviny bolo identifikovaných ako rakoviny spojené s obezitou (ďalej len ako RSO): žlčníka, meningiómu, pankreasu, pečene (hepatocelulárny karcinóm), vaječníkov, kolorektálneho karcinómu, mnohopočetného myelómu, pažeráka, endometria, žalúdka, prsníka, štítnej žľazy a obličiek. Obezita a diabetes typu 2 idú tiež ruka v ruke a pacientom sa predpisujú lieky GLP-1RA na liečbu jedného alebo oboch stavov. Bežne predpisované lieky GLP-1RA zahŕňajú semaglutid (Ozempic, Wegovy), liraglutid (Saxenda, Victoza) a dulaglutid (Trulicity).

Výskumníci preskúmali anonymné elektronické zdravotné záznamy viac ako 1,6 milióna amerických pacientov s diagnózou diabetu 2. typu a predpísaným GLP-1RA alebo iným liekom na cukrovku (inzulín alebo metformín), ktorí mali lekárske stretnutia so zdravotníckymi organizáciami v období od marca 2005 do novembra 2018. Žiadny z pacientov nemal históriu ktoréhokoľvek z 13 RSO. Účastníkmi štúdie bolo 47 % žien a zahŕňali aj ľudí, ktorí sa identifikovali ako indiáni alebo aljašskí domorodci, Ázijci, černosi, domorodí Havajčania alebo iní obyvatelia tichomorského ostrova. Študijná populácia bola rozdelená podľa liekov predpísaných každému účastníkovi na porovnanie. Napríklad predpísané GLP-1RA, ale nepredpísaný inzulín vs. predpísaný inzulín, ale nie GLP-1RA.

V porovnaní s inzulínom boli GLP-1RA spojené s významne nižším rizikom pre 10 z 13 RSO. Riziko rakoviny žlčníka sa znížilo o 65 %, meningiómu o 63 %, rakoviny pankreasu o 59 %, hepatocelulárneho karcinómu o 53 %, rakoviny vaječníkov o 48 %, kolorektálny karcinóm o 46 %, mnohopočetný myelóm o 41 %, pažerákový karcinóm o 40 %, endometriálny karcinóm o 26 % a obličkový karcinóm o 24 %. Medzi GLP-1RA a postmenopauzálnym karcinómom prsníka alebo karcinómom štítnej žľazy nebola žiadna súvislosť. Došlo k zníženiu rizika vo vzťahu k rakovine žalúdka o 27 %, ale nebolo to štatisticky významné.

V porovnaní s metformínom boli lieky GLP-1RA spojené so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu, karcinómu žlčníka a meningiómov, ale nebolo to štatisticky významné. Vedci však zistili zvýšené riziko rakoviny obličiek v skupine GLP-1RA v porovnaní s metformínom.

„V tejto štúdii pacientov s diabetesom typu 2, ktorí boli na začiatku bez rakoviny, bolo užívanie GLP-1RA v porovnaní s inzulínom spojené s nižším rizikom 10 z 13 RSO,“ uviedli vedci. „Potenciálne protirakovinové preventívne účinky RSO prostredníctvom GLP-1RA si vyžadujú ďalšie dlhodobé štúdie, ako aj štúdie jednotlivých novších a možno účinnejších antidiabetík a liekov na zníženie telesnej hmotnosti. Zaručujú sa aj štúdie na vyhodnotenie preventívnych účinkov týchto látok na rakoviny nesúvisiace s obezitou.“

Výskumníci neponúkajú mechanizmus, ktorým lieky GLP-1RA uplatňujú svoje účinky na inhibíciu rakoviny, ale tvrdia, že ich zistenia týkajúce sa rakoviny obličiek a prsníka si vyžadujú ďalšiu štúdiu. Pokiaľ je im známe, neexistujú žiadne predchádzajúce správy o rakovine obličiek pri použití GLP-1RA, ale naliehajú na nepretržité monitorovanie pacientov užívajúcich túto triedu liekov. Chýbajúci účinok GLP-1RA na rakovinu prsníka je potrebné preskúmať, aby sa určil vplyv dlhodobejšej liečby a aby sa lepšie pochopil vzťah medzi GLP-1RA a metabolizmom estrogénu.

Vedci si všímajú obmedzenia štúdie. Ako retrospektívna observačná štúdia zdravotných záznamov pacientov má svoje vlastné obmedzenia, vrátane nadmernej, nedostatočnej a nesprávnej diagnózy a zaujatosti. Hoci bol kontrolovaný rozsiahly zoznam premenných, tieto obmedzenia a predsudky nebolo možné úplne odstrániť. Tiež z dôvodu nedostatku informácií o dodržiavaní liekov zo strany pacientov výskumníci použili „úmysel liečiť“ (t. j. predpisovanie liekov) na porovnanie, či jednotlivci dodržiavali alebo nedodržiavali predpísaný režim liekov.

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne JAMA Network.