Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový zberač vytiahne 5,8 litra pitnej vody zo suchého vzduchu za deň

Nový zberač vytiahne 5,8 litra pitnej vody zo suchého vzduchu za deň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je nešťastnou iróniou, že zatiaľ čo mnohé regióny sa snažia nájsť dostatok vody, všade vo vzduchu poletujú bilióny litrov tejto látky. Nový dizajn vodného zberača od inžinierov z Massachuttesskej technickej univerzity (MIT) dokáže vytiahnuť zo vzduchu dostatok čerstvej vody na uspokojenie každodenných potrieb niekoľkých ľudí.

Zberače vody sú zvyčajne vyrobené z adsorpčných materiálov, čo znamená, že zbierajú vodu na svojich povrchoch. Aby sa maximalizovala plocha vystavená vzduchu, toto nové zariadenie pozostáva zo série vertikálnych rebier vzdialených od seba 2 milimetre. Tieto rebrá sú vyrobené z medených plechov, vložených do medenej peny a potom potiahnuté špeciálnym zeolitovým materiálom, ktorý sa často používa na adsorpciu vody.

Po hodine sú rebrá nasýtené vodou, takže medené plechy sa zahrievajú, aby sa uvoľnila. Ak sa tento cyklus vykonáva 24-krát denne, vo vzduchu s 30 % vlhkosťou (klasifikované ako suchý vzduch), tím odhaduje, že jeho zberač dokáže vyprodukovať až 1,3 l pitnej vody za deň na liter použitého adsorbčného povlaku. Po zväčšení technológie je to až 5,8 l na 1 kilogram materiálu použitého za deň, čo stačí na uspokojenie dennej potreby vody pre niekoľkých ľudí.

Schéma znázorňujúca dizajn nového zberača vody od MIT.

Zatiaľ čo existuje už dostatok iných zberačov vody, tento má niekoľko výhod. Po prvé, zbiera viac vody ako väčšina iných, pričom niektoré dokážu nabrať len 100 ml vody na kg materiálu. Dizajn iného zberača vody z Univerzity Johnsa Hopkinsa znie obzvlášť pôsobivo, zozbiera totiž až 8,66 litra vody za deň na 1 kg materiálu, ale tieto testy boli vykonané pri až 70 % vlhkosti. Nový dizajn z MIT môže tiež fungovať konzistentne počas dňa a noci, kde ostatné technológie zbierajú vodu cez noc a ráno ju vypúšťajú.

Potenciálnou nevýhodou je, že tento systém vyžaduje energiu na uvoľnenie vody. Základňa zariadenia musí dosiahnuť teplotu 184 stupňov Celzia. No tím hovorí, že zariadenie môže využívať odpadovú energiu alebo teplo z iných systémov, ako sú budovy alebo vozidlá.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Energy Letters.