Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prírodná zložka olív pomáha pri chudnutí a reguluje hladinu cukru v krvi

Prírodná zložka olív pomáha pri chudnutí a reguluje hladinu cukru v krvi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zistili, že zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v olivách, znižuje hladinu cukru v krvi a rýchlo zvyšuje chudnutie, čím napodobňuje účinky liekov, ako sú lieky na cukrovku liraglutid a metformín. To otvára dvere pre vývoj bezpečných, prírodných a cenovo dostupných spôsobov liečby obezity a cukrovky 2. typu.

„Úpravy životného štýlu a opatrenia v oblasti verejného zdravia mali obmedzený vplyv na rastúcu prevalenciu obezity, jedného z hlavných rizikových faktorov cukrovky 2. typu,“ uviedol profesor Dongmin Liu, vedúci výskumu z Technickej univerzity vo Virgínii. „Dostupné lieky na obezitu sú neúčinné pri udržiavaní chudnutia, sú drahé a / alebo prinášajú potenciálne dlhodobé bezpečnostné riziká. Naším cieľom bolo vyvinúť bezpečnejšie, lacnejšie a pohodlnejšie multi-cielené prostriedky, ktoré dokážu zabrániť výskytu metabolických porúch a cukrovky 2. typu.

Tím sa rozhodol zamerať na sekréciu metabolických hormónov v čreve, čo by malo vplyv na reguláciu metabolickej funkcie. Cieľom bolo nájsť prírodnú zlúčeninu, ktorá ovplyvňuje L-bunky, ktoré vylučujú glukagónu podobný peptid-1 (GLP-1) a peptid YY (PYY), dva kľúčové hormóny pri hlade, sýtosti, metabolizme a regulácii krvného cukru.

Vedci zistili, že kyselina elenolová spustila sekréciu GLP-1 a PYY v čreve, čo viedlo k významnému zníženiu príjmu potravy a tiež znížila expresiu peptidu súvisiaceho s agouti (agRP) v hypotalame mozgu. Existuje priama súvislosť medzi expresiou agRP a prejedaním a prírastkom hmotnosti.

„Celkovo štúdia ukázala, že kyselina elenolová z olív má sľubné účinky na uvoľňovanie hormónov a metabolické zdravie, najmä pri obezite a cukrovke,“ povedal Liu. „Zdá sa, že zlúčenina napodobňuje fyziologické podmienky stravovania, aby priamo podporovala sekréciu črevného metabolického hormónu, čo pomáha regulovať energetickú rovnováhu a metabolické zdravie.“

Vedci zistili, že len týždeň perorálnej liečby kyselinou elenolovou viedol k zníženiu hmotnosti a lepšej regulácii glukózy u obéznych diabetických myší v porovnaní s myšami, ktoré túto zlúčeninu nedostávali. Po 4-5 týždňoch mali myši priemernú redukciu hmotnosti o 10,7 % a ich hladina cukru v krvi a citlivosť na inzulín sa podobali hodnotám zdravých, štíhlejších myší.

Áno, ide síce o štúdiu na laboratórnych myšiach, no výskumníci sú si istí, že podobné výhody uvidia aj pri teste na ľuďoch.

Kyselina elenolová je derivát polyfenolu oleuropeínu, ktorý sa tradične používa ako antioxidačný doplnok na podporu imunitného systému a krotenie voľných radikálov. A hoci sa kyselina prirodzene vyskytuje v olivovom oleji a zrelom olivovom ovocí, vedci poznamenávajú, že jej koncentrácia v týchto zdrojoch je s najväčšou pravdepodobnosťou príliš nízka na to, aby priniesla tieto metabolické výhody. Tím extrahoval kyselinu z existujúcich produktov oleuropeínu.

Výskumníci sa teraz budú zaoberať tým, ako sa táto zlúčenina absorbuje a metabolizuje v tráviacom systéme, čo by malo pripraviť pôdu pre klinické testy na ľuďoch. Zistenia boli prezentované na NUTRITION 2024, výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu, a sú založené na výskume publikovanom v magazíne Frontiers in Nutrition.