Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne bol spustený najsilnejší odporový magnet na svete

V Číne bol spustený najsilnejší odporový magnet na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínski vedci vyvinuli najsilnejší odporový magnet na svete, ktorý vytvoril stabilné magnetické pole až 42 Tesla (T). Systém by mohol zlepšiť zariadenia, ktoré využívajú magnety, ako aj umožniť celý rad nových experimentov, ktoré skúmajú elektromagnetizmus.

Elektromagnety vytvárajú stabilné magnetické pole, keď cez ne prechádza elektrický prúd, a existujú tri hlavné typy. Odporové magnety sa vyrábajú z bežných kovov, ako je meď, vďaka čomu sú relatívne jednoduché a zároveň ponúkajú flexibilné a rýchle ovládanie magnetického poľa. Sú však citlivé na teplo.

Supravodivé magnety sú účinnejšie, pretože elektróny sa môžu pohybovať materiálom s nulovým odporom, ale vyžadujú si kryogénne teploty. To ich robí zložitejšími a energeticky náročnejšími. A do tretice, hybridné magnety spájajú oba typy do jedného zariadenia.

Tento nový svetový rekord sa týka konkrétne najsilnejšieho odporového magnetu, ktorý dosiahol silu 42,02 T pri príkone 32,3 megawattov (MW). Stanovilo ho Laboratórium vysokého magnetického poľa Inštitútu fyzikálnej vedy v Hefei na Čínskej akadémii vied (CHMFL). Tím pritom tvrdí, že ich prelomový objav je výsledkom inovácie štruktúry magnetu a optimalizácie výrobného procesu.

Čínsky vedci vytvorili najsilnejší odporový magnet na svete, ktorý dosiahol silu až 42,02 T.

Tým sa prekonal predchádzajúci rekord 41,4 T, ktorý stanovilo americké Národné vysoko magnetické laboratórium v roku 2017. Stále však trochu chýba do najsilnejšieho hybridného magnetu so silou 45,2 T, ktorého rekord vytvoril ten istý tím čínskych vedcov z CHMFL v roku 2022.

Nový silný magnet by mohol pomôcť výskumnému úsiliu v rôznych technologických oblastiach a dokonca môže pomôcť pri skúmaní fyziky elektromagnetizmu.