Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtový senzor sleduje čerstvosť potravín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Potraviny sa aj pri uskladnení v chladničke časom začnú kaziť, niekedy to môže byť aj skôr ako je uvádzaná doba trvanlivosti na obale. Konzumácia takejto potraviny, ktorá síce na prvý pohľad vyzerá byť v poriadku, môže byť zdraviu škodlivá. Vedci z technologického inštitútu v Massachusetts (MIT) vyvíjajú bezdrôtový senzor, vyrobený z lacných materiálov, ktorý takúto potravinu dokáže identifikovať.

Tento senzor pomocou detekcie unikajúcich plynov vo vzduchu vie určiť kaziace sa jedlo a následne ponúkne tieto údaje používateľovi cez jeho smartfón. Zariadenie vzniklo úpravou pohybového senzoru, kedy vedci prerušili elektronický obvod a do vzniknutého priestoru vložili uhlíkovú nano elektrónku, ktorá vie identifikovať určitý druh plynu.

Senzor na svoj chod spotrebuje málo energie, na čítanie údajov využíva krátke impulzy z magnetického poľa smartfónu. Ako náhle nano elektrónka vycíti zameraný plyn vo vzduchu, rádio frekvenciou tieto údaje presunie. Senzor bude reagovať iba v blízkosti smartfónu pri čítaní informácií o prítomnosti plynu.

Momentálne je senzor schopný zachytávať iba jeden druh plynu, čiže na rôzne druhy plynov treba viacej senzorov. Dokáže zatiaľ rozpoznávať plynný amoniak, peroxid vodíka a cyklohexanón. Pre čítanie údajov musí byť smartfón vo vzdialenosti maximálne 5 centimetrov od senzora. Vedci uvažujú o zakomponovaní Bluetooth technológie pre zvýšenie tohto dosahu.

Senzor by časom mohol byť vhodným pomocníkom nielen pri skladovaní potravín. Napríklad by mohol detekovať výbušniny, znečisťujúce látky v ovzduší či nebezpečné plyny unikajúce vo výrobných fabrikách.