Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LED žiarovky, ktoré kdekoľvek vytvoria bezdrôtovú sieť

LED žiarovky, ktoré  kdekoľvek vytvoria bezdrôtovú sieť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rôzni vedci vytvorili spôsoby, ako prenášať bezdrôtovo informácie z LED svetiel, ktoré sú akousi základnou formou rozšírených Wifi sietí, známych pod pojmom „Li-Fi“. Teraz sa podarilo vedcom z univerzity Virginia prísť s novým algoritmom, ktorý je schopný komunikovať s takmer ľubovoľným zariadením vybaveným štandardnými LED diódami.

To znamená, že napríklad LED svetlá v aute by mohli komunikovať s vozidlom pred vami, alebo LED displej na rádiobudíku by mohol dokázať diaľkovo zapnúť kávovar. Vedci prišli na spôsob ako použiť svetlo z LED svetiel pre prenos signálov do bezdrôtových zariadení, prenosová rýchlosť je zhruba 300 Mbps a ľubovoľné LED svetlo v okolí môže byť použité ako bezdrôtový prístupový bod bez obmedzujúcej šírky pásma ako je tomu u rádiofrekvenčných sieťach.

Vedci vyvinuli modulárny algoritmus, ktorý zvyšuje priepustnosť dát vo viditeľnej svetelnej komunikácii, dáta sa dajú prenášať bez použitia akejkoľvek ďalšej energie. Pridaním viacerých LED svetiel, tak môžete mať rôzne prístupové body k rovnakej sieti.

Tento systém je vhodný pre miesta, kde majú bežné rádiové vlny problémy s prenosom, alebo nie sú povolené, ako je tomu pri lekárskych prístrojoch v nemocniciach, v lietadlách či v rôznych elektromagneticky citlivých výrobných prostrediach.

Táto technológia má potenciál výrazne zvýšiť rýchlosť pripojenia na internet vo vnútornom prostredí vďaka širokej šírke viditeľného pásma a súvisí s tým aj úspora energie, pretože energia používaná na osvetlenie zároveň slúži ako prenosová sieť.

Vedcom bolo udelených už niekoľko patentov v tejto oblasti výskumu a teraz pracujú na Li-Fi stolnej lampe, ktorú chcú predstaviť investorom. Tiež skúmajú možnosti, ako zvýšiť počet používateľov, ktorý by súbežne používali tieto zariadenia.

LED žiarovky vytvárajúce bezdrôtovú sieť kdekoľvek sa zapoja, technológie, novinky