Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zozbierané údaje o mrakoch vypovedajú o zmene klímy

Zozbierané údaje o mrakoch vypovedajú o zmene klímy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Od roku 1980 sa zmenili globálne vzory v oblačnosti, pričom vedci zistili, že tieto posuny sú v súlade s predpoveďami z klimatických modelových situácií. Na základe analýzy satelitných snímok zozbieraných za posledných 30 rokov sa zistilo, že skladby búrkových mračien sa pohybujú smerom k pólom, zvýšil sa vrchol mrakov a na Zemi expandujú subtropické suché zóny, ktoré môžu súvisieť s efektom otepľovania na našej planéte.

Kým meteorologické satelity zaznamenávali informácie o mrakoch celé desaťročia, vedci prišli s novými technikami analýzy, ktoré majú znížiť chybovosť informácií a pomôcť získať jasnejšiu predstavu o zozbieraných dátach. Technika pomohla odstrániť nekonzistentné zobrazovanie spôsobené zmenou obežnej dráhy satelitu a degradácie snímacích senzorov.

Výsledkom je, že vedci teraz môžu využívať počítačovú simuláciu klimatických podmienok pri započítaní ľudských vplyvov. Simulácie ukazujú aktuálne rozloženie oblačnosti a podáva prvé vierohodné dôkazy o tom, že sa dejú zmeny vzorov oblačnosti a menia sa klimatické podmienky, ktoré spôsobujú otepľovanie planéty.

Vedci skúmajú satelitné snímky mrakov, ktoré boli zbierané desaťročia, a ktoré vypovedajú o zmene klimatických podmienok na našej planéte

Mraky sú jednou z najväčších premenných, čo sa týka klímy. Ochladzujú planétu tým, že odrážajú slnečné žiarenie späť do vesmíru a tiež ohrievajú tým, že zachytávajú slnečnú energiu. Správanie mrakov je pritom zložité a vedci sa snažia pochopiť a predvídať ich oblasti pre prognózu vývoja klímy. Bolo zistené, že súčasné správanie mrakov zvýšilo absorpciu slnečného žiarenia, pričom sa menej tepelného žiarenia dostáva späť do vesmíru.

Štúdia bola vykonaná konzorciom vedcov z Lawrence Livermore Nationa Laboratory, Scripps Institution of Oceanography, univerzít v Kalifornii, Riverside a štátnej univerzity v Colorade.