Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z umelých listov by sa mohli stať miniatúrne továrne na výrobu liekov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Živé listy by sa dali prirovnať k prírodnej elektrárni, konvertujú totiž slnečné žiarenie na energiu, ktorá prospieva rastline. Vedci sa nechali inšpirovať prírodou a už v minulosti vytvorili umelé listy, ktoré fungujú v podstate ako ich živé náprotivky a vyrábajú elektrinu či dokonca kvapalné palivá.

Teraz sa tím vedcov z Technologickej univerzity Eindhoven rozhodli použiť podobný systém, ktorý by však vyprodukoval chemické látky. To by v budúcnosti mohlo viesť k vybudovaniu „miniatúrnych fabrík“ pre produkciu liečiv, pesticídov a iných chemikálií takmer kdekoľvek.

V snahe napodobniť zachytávanie molekúl svetla v listoch zvolili výskumníci ako materiál svetelné solárne koncentráty (Luminescent solar concetrator – LSC). Tieto LSC materiály absorbujú dopadajúce svetlo a prevádzajú ho špecifickú vlnovú dĺžku a potom vedú fotóny k okrajom zariadení.

Vedci z Technologickej univerzity Eindhoven vytvorili umelý list, ktorý pomocou slnečného žiarenia dokáže meniť vlastnosti látok, ktoré ním prechádzajú

Myšlienkou tímu bolo vytvorenie zariadenie v tvare listu, ktoré je vyrobené zo silikónovej gumy LSC a s tenkým kanálom vo vnútri, ktorý napodobňuje žily v liste. Keď sa chemické látky prečerpávajú cez kanál v umelom liste, materiál LSC usmerňuje slnečné žiarenie ku kanálu, pričom vysoká intenzita slnečného žiarenia môže vyvolať chemickú reakciu kvapaliny prúdiacej kanálom.

Umelý list by mohol v budúcnosti poslúžiť pre vybudovanie miniatúrnych fabrík na výrobu liečiv, pesticídov či iných chemikálií

V podstate jedna látka vstupuje do umelého listu a keď vychádza z druhého konca, zariadenie ju prevedie do inej chemickej látky, ktorá môže byť užitočná ako liečivo, palivo alebo iné činidlo. Tieto zariadenia by sa tak mohli stať zaujímavou a užitočnou alternatívou pre výrobu liečiv, ktoré môžu vyžadovať toxické chemikálie a veľa energie, pričom sú zvyčajne vyrábané z fosílnych palív. Podľa vyjadrenia vedcov už počas prvých testov prekonávali „mini-továrne“ z umelých listov ich očakávania ohľadom účinnosti.