Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Klzáky NASA z uhlíkových vlákien môžu chrániť životy za nižšie náklady

Klzáky NASA z uhlíkových vlákien môžu chrániť životy za nižšie náklady
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA vyvíja meteorologický klzák s pevnými krídlami, ktorý bude brázdiť oblohu a zbierať meteorologické údaje pre identifikáciu potenciálnych rizík a údajne by ako vzdušné vedecké zariadenie mohol hrať úlohu aj v atmosférickom výskume Marsu. Klzák dostal zložité označenie Weather Hazard Alert and Awareness Technology Radiation Radiosonde, skrátene WHAATRR.

Klzák je založený na drone s pevným krídlom Prandtle-m, u ktorého NASA dúfa, že by raz mohol vykonávať prieskumné misie v nízkych letových výškach nad povrchom Marsu. Tím inžinierov v prípade klzáku WHAATRR ešte dokončuje konštrukčné detaily, no známe už je to, že bude mať rozpätie krídiel približne 90 centimetrov a bude vyrobený z ľahkých uhlíkových vlákien.

WHAATRR dostane do výbavy množstvo senzorov a nástrojov ktoré by spolu s riadiacim softvérom mohli poskytnúť Národnej meteorologickej službe USA presnejšie a najmä včasnejšie informácie o veciach, ako sú napríklad blížiace sa hurikány. A to za oveľa nižšie prevádzkové náklady. Podľa NASA by mohla Národná meteorologická služba ročne ušetriť až 15 miliónov dolárov, s tým, že klzáky by pomáhali minimalizovať zbytočné letové prieťahy a v konečnom dôsledku včasnou identifikáciou hroziaceho nebezpečenstva by zachránili mnoho ľudských životov.

NASA vyvíja meteorologické klzáky vyrobené z ľahkých uhlíkových vlákien

Klzáky WHAATR by nielenže mohli pomáhať pri lepšom prehľade o modeloch počasia na našej Zemi, ale v budúcnosti by mohli zohrať podobnú úlohu aj vo vesmírnom výskume, dokonca aj na Marse. Tu by mohli zhromažďovať atmosférické informácie dôležité pre vedecký prieskum. No kým je toto stále ešte len sci-fiction, už teraz plánujú výskumníci po dokončení výroby otestovať klzák tým, že ho vypustia balónovou sondou do výšky 6000 metrov. Nasledovať bude test, pri ktorom sa klzák, vybavený senzormi a nástrojmi, bude musieť s pomocou diaľkového riadenia dostať z výšky 30 000 metrov na vopred určené miesto.