Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronický obvod sa sám zničí pôsobením rádiových vĺn

Elektronický obvod sa sám zničí pôsobením rádiových vĺn
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by sa elektronické zariadenie, ktoré obsahuje citlivé informácie, dostalo do nesprávnych rúk, bolo by dobré, keby existoval spôsob jeho zablokovania na diaľku. Presne to bol dôvod, prečo vedci z univerzity Cornell a vývojári zo spoločnosti Honeywell Aerospace spolu vyvinuli metódu odparovania sa elektronických obvodov bez toho, aby museli položiť ruku na samotné zariadenie.

Výskumníci pod vedením Veda Gunda vytvorili mikročip z oxidu kremičitého, ktorý zabalili do polykarbonátového obalu. Do tejto vrchnej vrstvy pritom vedci zabudovali mikroskopické dutiny, ktoré naplnili mäkkým kovom rubídia a bifluoridom sodným.

Keď je vonkajší obal vystavený určitému kmitočtu rádiových vĺn, malé dutiny sa otvoria a umožnia zmiešanie chemikálií, ktoré spolu začnú reagovať. Zapuzdrené rubídium potom energicky oxiduje, uvoľňuje teplo, čím sa polykarbonátový plášť začne odparovať a rozkladá sa bifluorid sodný. Ten kontrolovateľne uvoľňuje kyselinu fluorovodíkovú, aby odstránila elektroniku.

Vedci z univerzity Cornell a vývojári zo spoločnosti Honeywell Aerospace spolu vyvinuli metódu odparovania sa elektronických obvodov bez toho, aby museli položiť ruku na samotné zariadenie.

Na rozdiel od niektorých predchádzajúcich pokusov o vytvorenie takzvanej "dočasnej elektroniky", táto verzia nevyžaduje, aby elektroniku rozpustila voda ani nepotrebuje vykurovací prvok, aby sa dostala na požadovanú deštrukčnú teplotu.

Spolu s využitím, ako je ochrana údajov, výskumníci dúfajú, že táto technológia by si mohla nájsť aj použitie vo veciach, ako sú environmentálne snímače, ktoré sa môžu na diaľku odparovať, ak už nie sú potrebné.