Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot z polyméru na pohyb nepotrebuje batérie ani motor, stačí mu teplo

Robot z polyméru na pohyb nepotrebuje batérie ani motor, stačí mu teplo
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
21. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty zvyčajne na svoj pohyb využívajú motory a elektroniku, no výskumníci z Caltechu a Švajčiarskej technickej univerzity v Zürichu vytvorili špeciálneho robota, ktorý sa dokáže pohybovať aj bez týchto dôležitých súčastí. Vytvorili ho totižto z polyméru citlivého na teplo, ktorý sa deformuje a narovnáva podľa určitej teploty.

Keď je polymér chladný tak je prirodzene zvlnený, keď sa však zohreje narovná sa. A to dokáže spraviť želaný pohyb. Vedcom už len stačilo pomocou rôznych hrúbok polyméru spraviť akési „svaly“, ktoré napojili na veslá. Veslá preto, lebo ako prvé zariadenie si zvolili dron, či skôr podvodné plavidlo s veslami, ktoré ho dokážu hýbať.

Výskumníci z Caltechu a Švajčiarskej technickej univerzity v Zürichu vytvorili špeciálneho robota z polyméru citlivého na teplo, ktorý sa deformuje a narovnáva podľa určitej teploty.

V skúšobnej plavbe dokonca tím pridal k plavidlu aj niečo ako klepetá, v ktorých robot držal materiál. Ten ho po preplávaní určitej vzdialenosti pustil. Vedci zatiaľ ešte nedosiahli úplný úspech, pretože plavidlo dokáže spraviť len pár záberov a následne musí byť manuálne nastavené do východzej polohy. Avšak podľa autorov je cesta k energeticky autonómnym zariadeniam otvorená.

Keď je polymér chladný tak je prirodzene zvlnený, keď sa však zohreje narovná sa. A to dokáže spraviť želaný pohyb. Vedcom už len stačilo pomocou rôznych hrúbok polyméru spraviť akési „svaly“, ktoré napojili na veslá.

Vedci teraz pracujú na bezbatériovom princípe zohrievania polyméru, aby podvodný dron dokázal veslovať prakticky donekonečna. Už sa však testujú aj iné polyméry, ako napríklad tie, ktoré reagujú na zmenu pH, či úroveň slanosti vody. Nuž možno je cesta v kombinácii týchto polymérov a umelé svaly budú vedieť ťahať donekonečna.

Vedci teraz pracujú na bezbatériovom princípe zohrievania polyméru, aby podvodný dron dokázal veslovať prakticky donekonečna.