Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Termálna kamufláž, ktorá dokáže skryť teplo aj chlad

Termálna kamufláž, ktorá dokáže skryť teplo aj chlad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodný tím vedcov, pod vedením univerzity v Manchesteri, vyvinul nový termálny maskovací materiál, cez ktorý termálna kamera nedokáže identifikovať teplý ani studený zdroj. Materiál je pritom tenký, ľahký a flexibilný, čo prináša viacero možností jeho využitia.

Novo vyvinutý termálny materiál pozostáva z troch vrstiev. Horná vrstva sa pritom skladá z viacerých vrstiev grafénu, čo je materiál s hrúbkou jedného atómu a skladá sa zo spojených atómov uhlíka. Ten slúži ako elektróda. Spodná vrstva, ktorá je tiež elektródou, ale s opačnou polaritou, je vyrobená z tepelne odolného nylonu potiahnutého zlatom. Medzi týmito dvoma elektródovými vrstvami je membrána, v ktorej je iónová kvapalina (soľ v kvapalnom stave). Tá obsahuje ako pozitívne, tak aj negatívne nabité ióny.

Keď materiál príde do styku so slabým elektrickým prúdom, ióny dočasne prechádzajú z membrány a do grafénu. Tým sa počas niekoľkých sekúnd drasticky znižuje množstvo infračerveného žiarenia vyžarovaného cez povrch materiálu. Väčšina kamier s technológiou nočného videnia využíva systém termálneho snímania, ktorý deteguje takéto žiarenie, Množstvo infračerveného žiarenia, ktoré vyžaruje objekt, ako je napríklad ľudské telo, je priamo úmerné tomu, aký teplý je samotný objekt.

Počas laboratórnych testov sa elektronicky laditeľný materiál úspešne použil na maskovanie tepelného signálu ľudskej ruky. Taktiež sa materiál dokázal automaticky prispôsobiť teplotám svojho okolia, čo mu umožňuje tepelne splynúť s prostredím. Vedci teraz dúfajú, že technológia by sa mohla použiť nielen na skrytie objektov pred termálnymi kamerovými systémami, ale mohol by sa použiť napríklad aj pre výrobu adaptívnych tepelných štítov pre satelity.

Vedcom sa podarilo vyvinúť špeciálny materiál, ktorý dokáže ukryť tepelnú stopu objektu pred termálnymi kamerami.