Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drsný terén nerobí problém robotom inšpirovaných bobrami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autonómne roboty si nájdu cestu do fabrík a skladov či dokonca môžu pomáhať v hoteloch, no čo takto ich nasadiť aj do divokej prírody? Ako by v nej obstáli? Túto otázku si zrejme položili aj výskumníci z univerzity v Buffale. Tí sa zaoberajú novým druhom robotov, ktoré pre prekonanie prekážok dokážu budovať rôzne štruktúry podobne ako to robia v prírode bobry.

Autonómne roboty nemajú problém, ak je povrch plochý alebo sa usporiadanie nemení, no ak sa terén sťaží a pred robota postavíte náhodné prekážky, môže s tým mať už problémy. Ako v mnohých iných prípadoch, aj teraz výskumníci hľadali odpoveď v prírode. Výsledkom je vývoj systému pre autonómne roboty, ktorý sa správa podobne ako bobry. Systém nepretržite monitoruje a upravuje svoj terén tak, aby mohol byť robot mobilnejší.

V rámci projektu sa vyvíjajú algoritmy, ktoré robotom pomáhajú lepšie zvládnuť nepredvídateľné udalosti, ako sú oblasti postihnuté katastrofou, ale aj príroda samotná. Algoritmy sú založené na niečom nazvanom ako stigmergia, druh spontánnej spolupráce, kedy ďalšia činnosť vychádza z činnosti predchádzajúcej. Medzi príklady patria napríklad bobrie priehrady, mraveniská a dokonca aj to, ako funguje Wikipédia.

Výskumníci z univerzity v Buffale sa zaoberajú novým druhom autonómnych robotov, ktoré pre prekonanie prekážok dokážu budovať rôzne štruktúry podobne ako to robia v prírode bobry.

Výskumníci sa rozhodli otestovať tento princíp tak, že pridali kameru a robotické rameno k podvozku terénneho autíčka. Robota vybavili vlastným softvérom, ktorý mu umožní nepretržité monitorovanie svojho okolia. Potom boli na zem roztrúsené horniny, tehly, rozlámaný betón spolu s hromadami rôznych vriec vyplnených fazuľou. Robot potom zdvíhal vrecia s fazuľou a umiestnil ich do medzier v troskách, čo mu zjednodušilo prechod a mohol tak dosiahnuť cieľa, ktorým bola plochá plošina na druhej strane barikády.

Podľa výskumníkov tak robot dokázal svoje schopnosti aplikovať podľa toho, čo sa dialo v jeho okolí a neustále upravoval prostredie, až kým nevytvoril rampu. Znamená to, že dokáže opravovať chyby a reaguje na rušivé vplyvy. Vývoj v tejto oblasti by mohol priniesť autonómnych robotov, ktorí by mohli byť užitoční pri vyhľadávaní a záchrane ľudí počas katastrofy, mohli by pomáhať s odstraňovaním sutín alebo aj pri prieskume planét vo vesmíre.

V rámci projektu sa vyvíjajú algoritmy, ktoré robotom pomáhajú lepšie zvládnuť nepredvídateľné udalosti, ako sú oblasti postihnuté katastrofou, ale aj príroda samotná.