Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zmes platiny a zlata tvorí najodolnejšiu kovovú zliatinu na svete

Zmes platiny a zlata tvorí najodolnejšiu kovovú zliatinu na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím materiálových inžinierov zo Sandia National Laboratories vyvinul platinovo-zlatú zliatinu, o ktorej tvrdia, že je najviac odolnou kovovou zliatinou na svete. Je 100 krát odolnejšia proti opotrebovaniu ako vysoko legovaná oceľ, čo z tohto materiálu robí prvú zliatinu alebo kombináciu kovov v tej istej kategórii ako je diamant či zafír, čo sú najodolnejšie materiály v našej prírode.

Zliatina z laboratórií Sandia je vytvorená z 90 percent platiny a 10 percent zlata. Zliatina pritom nie je novým objavom, no bola výskumníkmi skôr v tejto oblasti prehliadaná. Bolo to z toho dôvodu, že keď sa vyvíjajú tvrdé zliatiny, zvyčajne sa používajú tvrdšie materiály. Táto zliatina totiž nie je obzvlášť tvrdá, no zistilo sa, že lepšie reaguje na teplo, čo jej umožňuje dlhšie odolávať poškodeniu pri trení.

Podľa tímu vedcov mnohé tradičné zliatiny boli vyvinuté so snahou o zvýšenie ich sily tak, že sa zmenšila ich zrnitosť. Napriek tomu, pod extrémnym tlakom a pri vystavení vysokým teplotám množstvo týchto zliatin na základe únavy materiálu zmäkne. Platinovo-zlatá zliatina má však mechanickú a tepelnú stabilitu na vynikajúcej úrovni a ani počas dlhého obdobia cyklického namáhania vedci nepozorovali príliš veľké zmeny v mikroštruktúre materiálu.

Vedci zo Sandia National Laboratories ukazujú počítačovú simuláciu použitú na určenie odolnosti proti opotrebovaniu ich platinovo-zlatej zliatiny na enviromentálnom tribometri.

Tím pomocou počítačových simulácií sledoval to, čo jednotlivé atómy robili a ako to ovplyvnilo celkové vlastnosti platinovo-zlatej zliatiny. Je to podľa nich základ pre vytváranie materiálov s osobitnými vlastnosťami, ktoré sa dajú kombinovať a nakoniec otestovať v reálnom svete.

Počas testov si pritom vedci uvedomili, že na hornej strane zliatiny sa začal tvoriť čierny povlak. Ukázalo sa, že ide o diamantový uhlík, ktorý je známy ako efektívne mazivo, no jeho výroba je zdĺhavá a drahá. Táto spontánna tvorba maziva nielenže pomôže platinovo-zlatej zliatine k dlhšej odolnosti, no mohla by sa aj využiť ako jednoduchší spôsob hromadnej výroby diamantového uhlíka pre ďalšie priemyselné použitie.