Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili biologické tehly priamo z ľudského moču

Vedci vytvorili biologické tehly priamo z ľudského moču
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderná veda sa snaží hľadať spôsoby ako využiť rôzne odpady, a to aj tie z nášho ľudského tela. Napríklad teraz tím vedcov z Kapského mesta vytvoril prvú biologickú tehlu na svete, ktorá je vyrobená z ľudského moču. Technológia spracovania pritom môže poslúžiť celému radu potrieb v budúcnosti.

Technológia je založená na podobnom prirodzenom procese zrážania mikrobakteriálneho uhličitanu, ktorým sa tvoria morské mušle. Granule piesku sú kolonizované baktériami, ktoré produkujú enzým nazývaný ako ureáza. Ten štiepi zlúčeninu močoviny na amoniak a oxid vápenatý. Chemická reakcia z toho vytvára štruktúru.

Vedci z univerzity v Kapskom meste s týmto procesom niekoľko mesiacov experimentovali pri výrobe materiálov rôzneho tvaru a veľkosti. Piesok sa dá spojiť do stĺpov, valcov alebo sa vyformuje do obdĺžnikovej tehly. Testovaním rôznych receptov sa podľa tímu budú môcť vyrábať rôzne pevné tehly prispôsobené potrebám klienta. Plus majú takéto tehly aj významný prínos pre životné prostredie, pretože sa dajú formovať pri izbovej teplote, zatiaľ čo klasická pálená tehla sa pečie pri teplote okolo 1400 ° C a počas jej výroby sa produkuje oxid uhličitý.

Táto bio-technológia má potenciál vyprodukovať viac ako len tehly šetrné k životnému prostrediu. Vedci popisujú moč ako „tekuté zlato“ a poukazujú na vysoké množstvo dusíka, fosforu a draslíka. Tieto prvky sa dajú zachytiť a použiť ako zložky do komerčných hnojív, čo by v podstate znamenalo výrobný proces, pri ktorom vzniká nulový odpad.