Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci prišli na spôsob ako roztaviť zlato pri izbovej teplote

Vedci prišli na spôsob ako roztaviť zlato pri izbovej teplote
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zlato sa zvyčajne taví pri teplotách vyšších ako 1 064 ° C, no tím výskumníkov prišiel na spôsob, ako roztaviť zlato pri izbovej teplote. Pomohla k tomu fyzika a elektrické pole spolu s elektrónovým mikroskopom.

Z pohľadu fyziky je roztavenie proces, kedy sa väzby medzi molekulami rozpadajú a molekuly sa začnú voľnejšie pohybovať. Dá sa dobre sledovať napríklad na kocke ľadu, ktorá sa vplyvom tepla roztaví z pevnej štruktúry na beztvarú kaluž vody. Bežne tieto zmeny spúšťa teplo, no môže to byť aj tlak alebo dokonca elektrické pole.

Práve s posledným aktivátorom experimentovali vyskúšali výskumníci z Technickej univerzity Chalmers vo Švédsku. Vo svojej štúdii tím umiestnil malý kúsok zlata do elektrónového mikroskopu a pozorovali ho na najvyššej úrovni zväčšenia. Potom pomaly pridávali na sile elektrického poľa, aby zistili, ako na to budú reagovať atómy zlata.

Keď sa neskôr skúmali zistené dáta, vedci si uvedomili, že elektrické pole rozrušilo atómy v horných vrstvách zlata. To malo za následok, že sa uvoľnili od veľkého objemu objektu a efektívne sa tento materiál roztavil pri izbovej teplote. Zmena bola reverzibilná, pretože vypnutie elektrického poľa môže atómy znova zladiť dokopy.

Tím si nie je úplne istý, ako technika roztavenia zlata pri bežných okolitých teplotách funguje, no predpokladajú, že to môže byť spôsobené javom známym ako nízko-dimenziálny fázový prechod. Výskumníci tento jav plánujú skúmať, čo by mohlo pomôcť s nájdením rôznych aplikácií. Technológia tavenia s pomocou elektrického poľa by sa dala použiť napríklad v rôznych typoch senzorov, katalyzátorov a tranzistorov.

Vedci prišli na spôsob ako roztaviť zlato pri izbovej teplote.