Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lak z kukurice po zohriatí odstráni škrabance na aute

Lak z kukurice po zohriatí odstráni škrabance na aute
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite je nepríjemné nájsť si veľký škrabanec na aute, no menšie škrabance sú oveľa častejšie a tiež nepridávajú autu na peknom vzhľade. Nový transparentný lak z kukurice by však mohol pomôcť ochrániť farbu, pretože jeho škrabance sa po vystavení teplu dokážu samé zaceliť.

Lak s názvom „Nanomer“ bol vyvinutý vedcami z nemeckého Liebnizovho inštitútu pre nové materiály (INM), ktorí spolupracovali s kolegami zo Sárskej univerzity v Saarbrückene. Lak obsahuje kruhové molekuly známe ako cyklodextríny. Tie sú odvodené z kukuričného škrobu a viažu sa na polymérne molekuly podobne ako sa navliekajú perly na náhrdelník.

Cyklodextríny sa potom dokážu voľne pohybovať po celej dĺžke týchto reťazcov, ale sú chránené proti pádu z koncov reťazca veľkými „zátkovými“ molekulami, ktoré ich zastavia. Celý reťazec z polymérových molekúl s cyklodextrínom je potom prekrížený druhým reťazcom a vzájomne sú spojené prostredníctvom chemickej reakcie. Výsledkom je flexibilná elastická polymérna sieť.

Keď sa táto sieť zahreje, cyklodextrín sa posúva pozdĺž svojich reťazí a vyplňuje akékoľvek medzery, ktoré boli spôsobené škrabancami. Spočiatku čas „hojenia“ škrabancov trval niekoľko hodín. Pridaním prísad, ako sú anorganické nanočastice, však vedci dokázali skrátiť zacelenie na jednu minútu pri vystavení teplote 100 ° C. Teraz výskumníci pracujú na rozšírení tohto výrobného procesu a hľadajú partnerov z oblasti priemyslu, ktorí by pomohli s komercializáciou technológie Nanomer.

Kukuričný ochranný lak Nanomer