Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomové priehľadné drevo dokáže skladovať a uvoľňovať teplo

Prelomové priehľadné drevo dokáže skladovať a uvoľňovať teplo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zo švédskeho Kráľovského technologického inštitútu (KTH) vytvorili pred pár rokmi transparentné drevo, ktoré môže slúžiť ako lacnejšia alternatíva skla na báze oxidu kremičitého. Teraz je tento materiál navyše schopný skladovať teplo a neskôr ho zase uvoľniť.

Priehľadné drevo vyvinuté v KTH sa v súčasnosti už používa ako alternatíva skiel v oknách a svoje uplatnenie si našlo aj v solárnych článkoch. Prvotná verzia priehľadného dreva sa začína vyrábať chemickým odstránením lignínu z prírodných balzových drevených vlákien. Lignín je súčasťou drevených stien a absorbuje svetlo. Biele sfarbené vlákna sa potom spájajú s vopred polymerizovaným metylmetakrylátom, ktorý je bežnejšie známy ako plexisklo. Tým, že sa zmenil index lomu, drevené vlákna sa stali priehľadnými. Výsledný materiál je silnejší a tvrdší ako bežné číre panely z plexiskla.

Vedci z KTH do procesu spracovania drevených vlákien nedávno pridali upravený „fázový“ polymér nazývaný ako polyetylénglykol. Ten má vysokú afinitu voči drevu a navyše je schopný naťahovať do seba teplo a následne ho rozptýliť. Teplo sa absorbuje pri dosiahnutí teploty 27 ° C. Keď sa neskôr ochladí, materiál sa vráti k svojej priehľadnosti a uvoľní uloženú energiu.

Vďaka pridaniu polyetylénglykolu je materiál schopný počas slnečného dňa pohltiť teplo, kým dosiahne vnútorný priestor, ktorý tak bude chladnejší ako vonku. V noci sa potom teplo uvoľní, takže sa dá v dome udržiavať konštantná teplota. Bonusom navyše je to, že drevené vlákna aj polyetylénglykol sú biologicky odbúrateľné.

Vedci predpokladajú, že komerčná verzia technológie by mohla byť na trhu dostupná v priebehu piatich rokov.

Priehľadné drevo, ktoré vyvinuli vedci z KTH, dokáže po novom skladovať a uvoľňovať teplo.