Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot HyQReal dokáže potiahnuť trojtonové lietadlo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z IIT-Istituto Italiano di Tecnologia sa niekoľko rokov venujú vývoju štvornohého robota HyQ, ktorého pohyb je inšpirovaný zvieratami. Najnovšia verzia s názvom HyQReal však nielenže zvláda chôdzu po náročnom teréne, ale nový robot je taký silný, že zvládne potiahnuť aj trojtonové osobné lietadlo.

Sedem rokov výskumu a vývoja trvalo, kým svetlo sveta uzrela súčasná podoba štvornohého hydraulicky poháňaného robota HyQReal. Robot je 133 centimetrov dlhý a 90 centimetrov vysoký, pričom jeho celková hmotnosť dosahuje 130 kilogramov. Je vybavený 48 V batériou, ktorá napája štyri elektrické motory. Tie slúžia pre pohon štyroch hydraulických čerpadiel s pomocou ktorých sa robot hýbe. Pre orientáciu v priestore využíva robot dvojicu počítačových systémov.

Štvornohý robot HyQReal.

Robot HyQReal sa dokáže orientovať v priestore prostredníctvom dvojice počítačových systémov. Jeho konštrukcia je vyrobená z hliníku a vrchné opláštené sa skladá zo zmesi odolného kevlaru, skla a plastu. Tím vedcov z IIT-Istituto Italiano di Tecnologia pritom posunuli hranice schopností svojho robota na novú úroveň. Na letisku v Janove ho zapriahli k malému osobnému lietadlu Piaggio P180 Avanti, ktorého dĺžka je 14,4 metra, má rozpätie krídiel 14 metrov a váži až 3 300 kilogramov.

Štvornohý robot HyQReal.

Robot s pomocou pogumovaných nôh spočiatku zápasil s mohutnou váhou lietadla, no po chvíľke sa mu podarilo položiť jednu nohu pred druhú a pomaly začal lietadlo ťahať po relatívne krátkom úseku pred hangárom na letisku. Hoci ide o impozantnú prezentáciu, cieľom výskumného projektu je vyvíjanie robotov, ktoré by mohli pomáhať v oblastiach katastrof. Vlečná sila štvornohého robota HyQReal by sa tak v budúcnosti dala využiť napríklad pre odstraňovanie obrovských kusov sutín zo zrútených budov.

Štvornohý robot HyQReal.