Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ochranný nano náter obmedzuje tvorbu odtlačkov prstov na oceli

Ochranný nano náter obmedzuje tvorbu odtlačkov prstov na oceli
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí majitelia chladničiek určite dobre poznajú, že povrch z nehrdzavejúcej ocele má tendenciu zanechávať viditeľné odtlačky prstov. Pomôcť proti tomu by však mohol nový transparentný nano náter, ktorý redukuje odtlačky prstov hneď tromi spôsobmi.

Tím vedeckých pracovníkov z nemeckého FEW Chemicals, v spolupráci s oddelením Mikroštruktúry materiálov a systémov z inštitútu Fraunhofer, vyvinuli nový roztok, ktorý sa dá použiť ako ochranný náter na nehrdzavejúcu oceľ. Roztok je superhydrofóbny a olejofóbny, čo znamená, že dokáže odpudzovať vodu a olej z povrchu. Inými slovami obmedzuje to, koľko mastnoty z prstu priľne na oceľ.

Okrem toho obsahuje malé nano častice, ktoré dodávajú natretému oceľovému povrchu mikroskopicky hrubšiu textúru tvorenú miniatúrnymi špičkami. Výsledkom je, že každá mastnota, sa nalepí len na tieto špičky a nedostane sa do priestoru medzi nimi, čiže vzniká menej kontaktnej plochy.

Nový ochranný náter na nehrdzavejúcu oceľ dokáže odpudzovať vodu a olej, čiže obmedzuje to, koľko mastnoty z prstu priľne k ošetrenému materiálu.

Tretím obmedzovačom tvorby odtlačkov prstov je fakt, že index lomu náteru je rovnaký ako index lomu olejového tuku z prsta. To znamená, že bez ohľadu na to, či svetlo dopadá na čistú časť natretého povrchu alebo na ten, na ktorom je mastnota, sa svetlo odráža rovnakým spôsobom, čiže odtlačky prstov majú rovnaký vzhľad ako čistá plocha.

Výskumníci v súčasnosti vyvíjajú testovací systém pre rôzne verzie náteru, v ktorom štítok podobný odtlačku prsta ponorený do roztoku. Ten má podobné zloženie ako kožný olej a potom sa tento štítok listuje na vzorky ocele natretej náterom. Následne sa použije kombinácia spektrometrických a optických techník pre automatické vyhodnotenie toho, koľko roztoku zostalo na vzorkách a ako viditeľný je.

Predpokladá sa pritom, že ochranný náter by sa mohol dostať do výroby do konca roku 2020.