Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najtenší plátok zlata na svete má hrúbku len dva atómy

Najtenší plátok zlata na svete má hrúbku len dva atómy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zlato je kľúčovým prvkom v elektronických zariadenia a keďže tie sa neustále zmenšujú, hľadajú sa spôsoby, ako vytvoriť menšie komponenty. S týmto na mysli sa vedcom z univerzity v Leeds podarilo vyrobiť najtenšie zlato, aké kedy bolo vytvorené, s hrúbkou iba dvoch atómov.

Rekordne tenký plátok zlata má hrúbku iba 0,47 nanometra a je zhruba miliónkrát tenší ako ľudský necht. Je vyrobený iba z dvoch vrstiev atómov zlata nad sebou a teda ide o najtenšie zlato, aké bolo kedy vytvorené, ktoré nebolo podporené substrátmi. Keďže všetky jednotlivé atómy zlata sú na uložené na jednej alebo druhej strane a nič sa nenachádza medzi nimi, vedci označili tieto plátky zlata za 2D materiál.

Ultra tenké zlaté plátky sú vyrobené z kyseliny chlórzlatitej (HAuCI4), ktorá je anorganickou látkou obsahujúcou zlato. Keď sa pridá zväzujúce činidlo, zlato sa redukuje na svoju kovovú formu a jeho atómy sa ukladajú do 2D mriežky.

Snímok z elektrónového mikroskopu ukazuje mriežkovú štruktúru atómov zlata.

Tím vedcov tvrdí, že táto forma zlata by sa mohla použiť v niekoľkých aplikáciách, pre ktoré sa v súčasnosti používajú nano častice zlata. V elektronike tieto tenké plátky nielen znižujú potrebné množstvo zlata, čo šetrí náklady na tento vzácny kov, ale môžu byť aj flexibilné. To by mohlo viesť k elektronickým atramentom alebo k ohýbateľným displejom.

Zlato je tiež bežným katalyzátorom chemických reakcií v priemysle a tím zistil, že tieto atómovo tenké zlaté pláty boli pri tomto procese až 10-krát účinnejšie ako bežne používané nano častice zlata. Táto novo vyvinutá forma zlata by sa tiež mohla použiť ako základ pre umelé enzýmy, ktoré by sa mohli použiť v lekárskych diagnostických testoch alebo v systémoch pre čistenie vody.

Rekordne tenký plátok zlata má hrúbku iba 0,47 nanometra a je zhruba miliónkrát tenší ako ľudský necht.