Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacný akustický projektor doručí zvuk pohybujúcim sa cieľom

Lacný akustický projektor doručí zvuk pohybujúcim sa cieľom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z britskej univerzity v Sussexe vyvinul prvý akustický projektor, ktorý dokáže sledovať pohybujúceho sa jednotlivca a doručí mu zvuk bez toho, aby musel v uchu nosiť slúchadlo. Toto finančne nenákladné zariadenie by si mohlo nájsť využitie vo viacerých oblastiach.

Nový akustický projektor obsahuje mikropočítač Arduino, dve 3D tlačené akustické šošovky , reproduktor a kameru za 10 libier (asi 10,82 eur). Vďaka tejto kamere s vlastným softvérom pre sledovanie tváre je projektor schopný sa „automaticky nazoomovať“ k ľudskému subjektu, ktorý kráča smerom k nemu alebo od neho, pričom sa automaticky upravuje vzdialenosť medzi šošovkami v závislosti od toho, ako ďaleko sa daná osoba nachádza.

Toto nastavenie podobné ďalekohľadu umožňuje akustickému projektoru dôsledne zaostriť zvukovú sféru so šírkou 6 centimetrov priamo pred cieľového jednotlivca. Výsledkom je, že pokiaľ nestojí celkom blízko niekoho iného, iba cieľová osoba môže počuť to, čo sa nachádza v tejto oblasti.

Vedci z univerzity v Sussexe vyvinuli lacný akustický projektor, ktorý doručí zvuk pohybujúcemu sa jednotlivcovi.

V súčasnej podobe bude projektor pracovať iba ľuďoch, ktorí už udelili súhlas, aby boli sledovaní. To znamená, že prinajmenšom túto technológiu nemožno použiť na obťažovanie ľudí. Projektor premieta zvuk do jednej oktávy a je schopný stopovať objekt len dopredu alebo dozadu, nie zo strany do strany. Vedci pracujú na riešení obidvoch týchto obmedzení.

Ako náhle bude systém schopný doručovať úplnú ľudskú reč, kompletnú hudbu alebo iný obsah, mohol by si nájsť niekoľko použití. Napríklad pre vysielanie personalizovaných výstražných správ v dave, pre vytváranie pohlcujúcich hudobných zážitkov bez slúchadiel, či zvukových ekvivalentov špeciálnych efektov.