Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická vychádzková palica podporí ľudí so zníženou pohyblivosťou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z Columbia Engineering sa inšpiroval tradičnou vychádzkovou palicou a vytvoril robotického asistenta s technológiou LiDAR, ktorý poskytne podporu ľahkým dotykom pre osoby so zníženou pohyblivosťou. Robot s názvom Canine zlepšuje priestorové sebavedomie používateľa, čo sa premietne v stabilnejšej chôdzi.

Podľa tímu trpí nejakou formou zhoršenia pohyblivosti asi 35 percent ľudí vo veku 75 až 80 rokov (v porovnaní so 4 percentami ľudí vo veku 18 až 49 rokov) a tento počet sa bude zvyšovať. V súčasnosti je pomer mladých k starým približne sedem alebo osem ku jednému, ale očakáva sa, že to sa do roku 2050 zníži na päť ku jednému. Z tohto dôvodu je potrebná lepšia a inteligentnejšia asistenčná technológia, ktorá by nahradila súčasné bežné pomôcky.

Existuje už niekoľko inteligentných palíc so senzormi, no väčšinou sú určené pre zrakovo postihnutých používateľov alebo merajú fyzický stav pacientov pri zotavovaní na základe toho, aký veľký tlak vyvíjajú na vychádzkovú palicu. Hoci pre ľudí s pohybovými problémami môže pri chôdzi poslúžiť vychádzková palica, oveľa istejšie sa cítia ak sú vedení jemným dotykom ruky ľudského asistenta.

Robotický asistent Canine pre ľudí so zníženou pohyblivosťou.

A priateľský vodiaci dotyk je presne to, čo ponúka robotický asistent Canine. Toto zariadenie má mobilnú robotickú základňu, ktorá sleduje používateľa prostredníctvom radarovej technológie LiDAR. Zo základne vychádza robotická palica, ktorá sníma a reaguje na pohyby používateľa s pomocou informácií zachytených základňou robota. Vďaka tomu môže poskytovať jemnú spätnú väzbu cez rukoväť palice.

Počas testovania technológie chodilo 12 zdravých mladých dobrovoľníkov po rohoži vybavenej senzormi a na hlave nosili zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality, ktoré im vysielalo stredne silné vizuálne poruchy, čím sa testovanému subjektu zasahovalo do jeho chôdze a narušilo sa jeho vnímanie prostredia. Dobrovoľníci chodili po trase s pomocou robotického asistenta Canine alebo bez jeho pomoci a získané údaje ukázali, že stabilita chôdze testovaných subjektov sa výrazne zlepšila ak mali k dispozícii jemný dotyk robotickej palice.

Ďalšou fázou výskumu bude testovanie robotického asistenta na starších ľuďoch a ľuďoch s poruchami rovnováhy a zníženou pohyblivosťou, aby mohli vedci študovať, ako môže ich riešenie pomáhať zlepšovať chôdzu týchto subjektov. Vedci dúfajú, že táto technológia by sa jedného dňa mohla ponúkať ako lacné riešenie zdravotnej starostlivosti pre ľudí so zníženou pohyblivosťou.

Robotický asistent Canine pre ľudí so zníženou pohyblivosťou.