Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka citlivej umelej koži dokáže robot vnímať aj ľudské objatie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov z TUM sa už niekoľko rokov zaoberá vývojom elektronickej pokožky, ktorá sa skladá z malých šesťuholníkových dosiek. Tie robotom pridajú schopnosť vnímať dotyky. Teraz tím vybavil robota v ľudskej veľkosti až 1 260 doštičkami a vytvorili tak prvého humanoidného robota, ktoré celé telo je pokryté umelou kožou.

Vedci z Technickej univerzity v Mníchove (TUM) po ôsmich rokoch vývoja zdokonalili vzhľad jednotlivých senzorových doštičiek. Stále majú šesťuholníkový tvar pripomínajúci včelie plásty a dokážu merať vzdialenosť, tlak, teplotu a zrýchlenie. Hlavnou prekážkou rozširovania počtu senzorov tak, aby pokryli celé telo robota v ľudskej veľkosti bola nedostatočná výpočtová sila. Neustále spracovávanie údajov z viac ako niekoľkých stoviek senzorov rýchlo preťažilo predchádzajúce systémy, takže tím sa rozhodol inšpirovať prístupom, ktorý využíva ľudský nervový systém.

Ten sa sústreďuje skôr na nové pocity a nie na to, aby nás neustále informoval o každom pocite, ktorý naša pokožka vníma. Výskumníci uvádzajú príklad nosenia klobúka. Ten telo vníma, keď si ho nasadíme, ale rýchlo si na to zvykneme a po chvíli o ňom už ani nevieme. Ak však klobúk sfúkne silný vietor, rýchlo túto zmenu pocítime. Takýto prístup založeného na jednotlivých udalostiach si vyžaduje oveľa menej výpočtového výkonu a tímu z TUM ho podarilo prispôsobiť robotickej pokožke tak, aby mohla pokryť celé telo robota bez potreby obrovského výpočtového výkonu.

Tím vedcov z TUM pokryl teleo humanoidného robota H-1 až 1 260 senzorovými doštičkami.

Výskumníci tak mohli pokryť svojho humanoidného robota H-1 až 1 260 hexagonálnymi doštičkami, v ktorých sa nachádza celkovo viac ako 13 000 rôznych senzorov. Sú umiestnené na hornej časti tela, ramenách, nohách a dokonca aj na chodidlách robota. Vďaka nim môže robot napríklad objať človeka bez toho, aby mu ublížil. To si pritom vyžaduje viac výpočtov, ako by sa na prvý pohľad zdalo a to z dôvodu veľkého počtu kontaktných bodov medzi oboma objímajúcimi sa subjektmi a meniacimi sa tlakmi.

Tím z TUM vidí využitie citlivej elektronickej pokožky najmä v oblastiach ako je ošetrovateľská starostlivosť, kde musia byť roboty navrhnuté tak, aby mohli byť v úzkom kontakte s ľuďmi. Vďaka množstvu senzorových jednotiek pritom umelá koža dokáže pracovať aj naďalej i v prípade, že niektorá z jednotiek prestane fungovať. Súčasná verzia šesťuholníkových doštičiek má priemer asi 2,5 centimetra, no vedci už teraz pracujú na ich zmenšovaní a zvýšení potenciálu ich výroby vo veľkých počtoch.

Vďaka elektornickej pokožke je robot schopný vnímať dotyky a dokáže tak napríklad objať človeka bez toho, aby mu nejako ublížil.