Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malé montážne roboty spolupracujú na tvorbe veľkých konštrukcií

Malé montážne roboty spolupracujú na tvorbe veľkých konštrukcií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo výrobných závodoch sa bežne používajú montážne roboty, z ktorých každý je zodpovedný za inú časť procesu montáže výrobku. Vedci z MIT teraz vytvorili prototyp montážnych robotov, ktoré dokážu samé vytvárať malú konštrukciu alebo vedia spolupracovať pri vytváraní väčších konštrukcií.

Myšlienka spočíva v tom, že namiesto výroby komponentov na rôznych miestach a ich expedovaní do inej časti výrobného závodu na finálnu montáž, by sa celá vec mohla dať postaviť na rovnakom mieste pomocou malých robotov, ktoré celú konštrukciu vytvoria vyskladaním jednotlivých malých častí. Tieto montážne roboty boli nazvané ako BILL-E (Bipedal Isotropic Lattice Locomoting Explorer) a mohli by si nájsť uplatnenie pri zostavovaní konštrukcií lietadiel, budovaní mostov a či dokonca by mohli od základov postaviť celé budovy.

Roboty BILL-E majú podobu sklopného ramena, ktoré je na oboch stranách vybavené svorkami pre uchopenie trojrozmerných blokov alebo častí nazývaných ako voxely, ktoré sa používajú na vytváranie rôznych štruktúr. Tieto voxely slúžia ako konštrukčný ekvivalent pixelov v obraze, pričom objekt sa vytvára voxel po voxeli, kým sa nepostaví celá konštrukcia.

Sekvencia fotografií ukazuje ako prototyp montážneho robota BILL-E prenáša jednu konštrukčnú jednotku cez celú stavanú konštrukciu.

Každému robotovi by mohla byť pridelená časť z celej konštrukcie, aby samostatne bral, umiestňoval a vzájomne prepojil voxely v určenej časti. Namiesto toho, aby museli byť roboty vybavené pokročilými senzormi pre navigáciu v priestore, stačí, aby každý robot BILL-E vedel, kde je vo vzťahu k voxelu, na ktorom v danom okamihu pracuje. Pri prechode na ďalšie voxely sa potom aktualizujú informácie o ich polohe. Vďaka vyvinutému riadiacemu softvéru dokážu tieto malé roboty pracovať aj v tíme a rýchlo a efektívne tak stavať veľké objekty.

Okrem montáže sa roboty dajú rovnakým postupom použiť aj na opravu alebo odstránenie či nahradenie poškodených častí konštrukcie. Roboty BILL-E by mohli byť dokonca nasadené na pridávanie nových častí do existujúcich štruktúr, aby sa zmenil ich dizajn alebo funkcia. Tento projekt pritom nemusí byť nevyhnutne obmedzený iba na našu planétu. Vedci hovoria, že roboty by sa dali použiť na udržiavanie a opravovanie konštrukcií na vesmírnej stanici alebo na mesačnej základni.

Dvojica prototypov montážnych robotov BILL-E spolu zostavuje sériu malých jednotiek, nazývaných ako voxely, aby vytvorili väčšiu konštrukciu.