Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna technológia ohýba sklenené tabule do pravého uhla

Inovatívna technológia ohýba sklenené tabule do pravého uhla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak je na budove rohové okno, v rámci estetiky býva zložené z dvoch sklenených tabúľ, ktoré sú spojené buď úzkou kovovou koľajnicovou lištou alebo lepidlom. Nemeckí vedci však teraz vyvinuli inovatívny proces ohýbania, s ktorým sa dá sklenená tabula ohnúť pod uhlom 90 stupňov, a to bez ovplyvnenia jej optických vlastností.

Hoci sa v súčasnosti dajú sklenené tabule zohriať a potom do určitej miery ohnúť, táto metóda nie je vhodná na ohýbanie v ostrejších uhloch. Okrem toho sa pri tomto procese zahrieva celá sklenená tabuľa, až dokým nebude mäkká a poddajná, takže sa môžu na nej vytvárať deformácie v miestach podpôr v peci. Vedci z inštitútu Fraunhofer preto navrhli novú techniku, kedy sa sklenená tabuľa umiestni do pece a predhreje približne na 500 ° C. To je tesne pod „bodom teploty prechodu“, kedy sa sklo stáva kujným, takže podpory nespôsobia žiadne deformácie.

Nemeckí vedci vyvinuli inovatívny proces ohýbania, s ktorým sa dá sklenená tabula ohnúť pod uhlom 90 stupňov.

Na ďalšie zohrievanie skla sa potom používa zrkadlom riadený laser, ktorý smeruje iba po priamke stredom sklenenej tabule v mieste, kde sa bude ohýbať. Zvyšok tabule zostáva pri teplote 500 stupňov Celzia. To znamená, že sklo zmäkne iba pozdĺž tejto jednej línie a keď sa následne odstránia podpery zospodu jednej strany tabule, gravitácia spôsobí, že prirodzene klesne a ohne sa pod 90 stupňovým uhlom. Keď sa takto ohnuté sklo ochladí, opäť sa stane úplne tuhým.

S využitím svojho laboratórneho vybavenia boli vedci doteraz obmedzení len na tabule s rozmermi maximálne jedného metra štvorcového. Preto hľadajú partnerov, ktorí by mohli mať záujem o komercializáciu ich technológie na použitie s väčšími rozmermi sklenených tabúľ. Nová technológia ohýbania skla si môže nájsť uplatnenie nielen v architektúre, ale v ďalších oblastiach, ako je medicína, kde by sa mohla dať použiť na výrobu sklenených povrchov bez medzier, ktoré budú tak odolné voči choroboplodným zárodkom.

Nová technológia ohýbania skla by si mohla nájsť uplatnenie nielen v architektúre, ale napríklad aj v medicíne.