Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Guľôčky z uhoľného popola zabránia popraskaniu betónu

Guľôčky z uhoľného popola zabránia popraskaniu betónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Betón je stavebný materiál vyrábaný z kombinácie cementu, kameniva a vody. Ak však táto zmes vyschne príliš rýchlo, môžu sa počas procesu tvrdnutia vytvárať v betóne trhliny. Vedci však teraz prišli na to, že pridaním malých granúl, vyrobených z uhoľného popola, by sa dalo tomuto nežiaducemu javu zabrániť.

Bežným spôsobom, ako zabezpečiť, aby liaty betón neschol príliš rýchlo, je jeho zakrytie alebo postriekanie vodou. Aby sa veci nemuseli takto komplikovať, boli vyvinuté ľahké pórovité materiály agregátu, ktoré spočiatku absorbujú vodu a potom ju pomaly uvoľňujú . S ich použitím bude betón vysychať regulovanejšie a rovnomernejšou rýchlosťou bez toho, aby sa musel zakrývať alebo polievať.

Pri hľadaní lacnejšej a dostupnejšej formy takýchto pórovitých agregátov sa americkí vedci z Drexelovej univerzity obrátili na odpad z popolčeka, ktorý vzniká pri spaľovaní uhlia v elektrárňach. Tím skombinoval uhoľný popol so spojivovými chemikáliami a vyformoval ho na malé guľôčky. Tie sa potom piekli pár minút v peci pri vysokej teplote 1 160 ºC.

Vedci z Drexelovej univerzity recyklovali uhoľný popol do podoby guľôčok, ktorých pridaním do zmesi betónu sa zabráni jeho praskaniu počas procesu tvrdnutia.

Výsledný materiál bol nazvaný ako SPoRA, čo je skratka pre „sférický porézny reaktívny agregát“. Tento materiál je nielen lacný a ľahko sa vyrába, ale dokáže z vody absorbovať takmer polovicu svojej hmotnosti, čo je oveľa lepšie ako zvládnu niektoré komerčne dostupné agregáty. Voda sa postupne rozptyľuje z guľôčok SPoRA do betónovej zmesi, ktorá schne a tvrdne, čím sa zabezpečí, že sa nevytvoria žiadne praskliny.

Podľa vedcov by materiál SPoRA mohol prospieť nielen stavebnému priemyslu z pohľadu zlepšenia kvality betónových výrobkov, ale mohol by tiež pomôcť k redukcii uhoľného popola na skládkach odpadu.