Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny klzký povlak v toalete výrazne zníži spotrebu vody

Inovatívny klzký povlak v toalete výrazne zníži spotrebu vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci by sme mali šetriť prírodnými zdrojmi, ľudia vo svojich toaletách stále splachujú veľké množstvo vody. Tento problém by sa však čoskoro mohol vyriešiť prostredníctvom nového klzkého povlaku na toaletnú misu, vďaka ktorému sa pri splachovaní dá spotrebovať až o 50 percent menej vody.

Inovatívny klzký povlak bol vyvinutý vedcami z Pensylvánskej štátnej univerzity. Tento tekutinou nanesený hladký povrch (označovaný ako LESS) sa dá použiť na štandardné keramické záchodové misy, pričom sa aplikuje v dvoch krokoch. Najskôr sa misa nastrieka roztokom molekulárne očkovaných polymérov. Po rýchlom zaschnutí na povrchu misy vyrastie „les“ malých molekúl podobných vlasom. Každá z molekúl má pritom priemer približne jednej milióntiny ľudského vlasu.

Aj keď toto počiatočné spracovanie už samé o sebe vytvorí celkom klzký povrch vo vnútri toaletnej misy, je následne aplikovaný druhý sprej. Ten infúzuje tenkú vrstvu maziva okolo „vlasových“ molekúl. Celý dvojkrokový proces trvá menej ako päť minút a výsledný povlak by mal vydržať slúžiť asi 500 spláchnutí, kým bude potrebné použitie ďalšieho maziva.

Počas laboratórnych testov skĺzla syntetická fekálna látka priamo dole do vnútra misy ošetrenej povlakom LESS. To znamenalo, že na to, aby sa táto látka dostala z misy do kanalizácie, bola na spláchnutie potrebná asi polovica bežného množstva vody.

Zistilo sa, že povlak LESS prináša aj ďalšiu výhodu. Dokáže odpudzovať baktérie, ktoré môžu šíriť chorobu alebo spôsobia nepríjemný zápach. S ohľadom na tieto vlastnosti vedci dúfajú, že táto technológia by mohla nielen zvýšiť účinnosť splachovacích toaliet, ale tiež by sa dala použiť v toaletách bez vody, ktoré sa bežne používajú v mnohých častiach sveta, aby boli hygienickejšie a menej nepríjemné pre používateľov.

Povlak LESS bude komercionalizovaný start-upovou spoločnosťou spotLESS Materials, ktorú založila Pensylvánska štátna univerzita.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).