Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyvíjané autosedadlo oklame vaše telo, aby si myslelo, že kráča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dlhá jazda autom bez prestávok, podobne ako dlhý let, môže spôsobiť zdravotné problémy jednoducho kvôli nečinnosti tela počas dlhého sedenia. Automobilka Jaguar Land Rover to plánuje vyriešiť doslovným posúvaním spodnej časti tela prostredníctvom špeciálne upravených autosedačiek.

Ľudia na celom svete čoraz viac žijú sedavým životným štýlom, ktorý môže pri nedostatku pohybu skrátiť svaly na nohách a bokoch a môže viesť k bolestiam chrbta. Oslabené svaly tiež znamenajú, že človek sa pravdepodobnejšie zraní pri väčšej námahe alebo prípadnom páde. To bol jedným z dôvodov, prečo sa výskumníci z divízie Body Interiors Reserach automobilky Jaguar Land Rover pustili do vývoja takzvaného „morfovateľného“ autosedadla.

Koncept je pritom založený na tom, že séria poháňacích mechanizmov, ktoré sú integrované v penovej výplni autosedačky, jemne pohybuje vašimi bokmi. Vytváraním konštantných mikro zmien pohybu v sedacej časti používateľa dochádza k pohybu známemu ako „panvová oscilácia“. Tá podľa tvrdenia spoločnosti Jaguar Land Rover môže pomôcť oklamať váš mozog, aby si myslel, že kráčate ako v skutočnosti.

Technológia simulácie rytmov chôdze by mohla v konečnom dôsledku pomôcť zmierniť nepríjemné a zdraviu škodlivé účinky z dlhého sedenia. Automobilka pritom naznačuje, že by jej systém mohol pomôcť aj proti bolestiam chrbta. V budúcnosti by tak mohlo ísť o ďalší trend v automobilovom priemysle, no v takom prípade asi bude chvíľku trvať, kým si zvykneme na pohľad na zvláštne sa pohybujúceho vodiča a spolujazdcov sediacich na autosedačkách s touto technológiou.