Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samo zvlhčujúce kontaktné šošovky využívajú elektroosmózu

Samo zvlhčujúce kontaktné šošovky využívajú elektroosmózu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci môžu byť kontaktné šošovky príjemnejšie na nosenie ako okuliare, majú svoje nevýhody. Patrí medzi ne najmä to, že dlhším nosením môžu spôsobiť takzvaný „syndróm suchého oka“. No riešenie už je možno na ceste vo forme vývoja samo zvlhčujúcich sa kontaktných šošoviek.

Pri dlhodobom nosení môžu bežné kontaktné šošovky spôsobiť vysychanie očí, či už tým ako často nositeľ žmurká (žmurkanie slúži na natiahnutie čerstvého slzného povlaku cez povrch oka) alebo zvýšeným odparovaním vlhkosti. V dôsledku týchto javov sa môžu vyskytnúť drobné poranenia rohovky, zápal a celkové nepohodlnie. Tím vedcov z japonskej univerzity v Tohoku sa preto rozhodol vyvinúť kontaktnú šošovku, ktorá rieši tieto problémy.

Prototyp samo zvlhčujúcej sa kontaktnej šošovky udržiava vrstvu slznej tekutiny medzi svojou plochou a okom nositeľa prostredníctvom javu známeho ako elektroosmotický tok. V ňom začne kvapalina prúdiť pomocou prívodu napätia cez elektricky nabitý povrch. V prípade kontaktu sa prúd dostane do hydrogélu, z ktorého je šošovka vyrobená, pričom sa natiahne tekutina z prírodného zásobníka na slzy, ktorý je umiestnený za spodným viečkom.

Vedci počas laboratórnych testov doteraz úspešne napájali samo zvlhčujúcu sa kontaktnú šošovku pomocou zabudovaných „biobatérií“ z horčíka-kyslíka a z enzýmovej fruktózy-kyslíka. Tím teraz hľadá možnosť bezdrôtového napájania pre budúcu verziu svojho zariadenia a tiež dúfa, že ich kontaktná šošovka bude tvrdšia a podarí sa tiež znížiť požadované napätie.

Vedci z univerzity v Tohoko vyvíjajú samo zvlhčujúce kontaktné šošovky.