Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci pripravili matematický model pre prípravu ideálnej kávy

Vedci pripravili matematický model pre prípravu ideálnej kávy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mohla by šálka kávy s lepšou konzistenciou a chuťou prispieť k lepšiemu životnému prostrediu? Tím vedcov vytvoril matematický model pre ideálnu kávu. Odporúčajú prístup „menej je niekedy viac“, vďaka ktorému by baristi mohli pripravovať jedno chuťovo úžasné espresso za druhým, no použili by až o štvrtinu menej kávových zŕn.

Medzinárodný výskumný tím bol zložený z chemikov, matematikov, materiálových vedcov a nadšencov kávy z piatich krajín. Vedci spoločne potom analyzovali štandardnú 20-gramovú pomletú kávu, ktorú typicky používajú výrobcovia espressa z celého sveta, aby zistili, či existuje spôsob, ako by sa tento proces mohol dať optimalizovať.

Výskum za zameral na veci, ako je veľkosť namletých zrniečok kávy, tlak vody, ktorý vytvára zariadenie na prípravu espressa, prietok a množstvo celých kávových zŕn, ktoré vstupujú do každej varnej dávky. Tím sa opieral o elektrochémiu a sledoval, ako sa kofeín a ďalšie molekuly rozpúšťajú v káve a potom zostavil matematický model, ktorý umožnil predpovedať a otestovať metriky rôznych spôsobov prípravy espressa.

Prostredníctvom svojej analýzy vypočítal výskumný tím extrakciu z rôznych spôsobov prípravy kávy, ktorá sa vzťahuje na percento pomletej kávy, ktorá končí v šálke ako kvapalina. Bolo zistené, že použitie menšieho množstva kávy v skutočnosti viedlo k vyšším výťažkom a to na konzistentnejšej báze s menšou variabilitou chutí.

„Najviac reprodukovateľnou vecou, ktorú môžete urobiť, je spotrebovať menej kávy,“ hovorí Christopher Hendon, chemik z univerzity v Oregone. „Ak namiesto 20 gramov kávy použijete 15 g a zrná nameliete hrubšie, získate dávku espressa, ktoré sa pretláča oveľa rýchlejšie, ale chutí skvele. Namiesto 25 sekúnd by pretláčanie kávy mohlo trvať od siedmych do 14 sekúnd. V konečnom dôsledku však z kávového zrna vyťažíte viac pozitívnych chutí, pričom sila kávy sa dramaticky nezníži. Horké chute, ktoré nechutia, nemajú nikdy šancu preniknúť do šálky. “

Myšlienka prípravy perfektného espressa bude samozrejme vždy otázkou subjektívneho posúdenia. No dobrou vecou v tejto štúdii je až 25 percentné zníženie odpadu. Okrem environmentálnych výhod by to mohlo kaviarňam priniesť aj zníženie nákladov.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).