Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobné magnetizované roboty pomôžu v biotechnologickom výskume

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci, ktorí v rámci biotechnologického výskumu pracujú s mikro-tekutinami sa pri správe vzoriek často spoliehajú na veľké stroje. No touto úlohou by sa mohli jedného dňa zaoberať drobní roboti, vďaka ktorým je tento proces oveľa efektívnejší.

Tieto miniatúrne roboty vytvorili inžinieri z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) a nazvali ich ako Ferroboti. Majú tvar diskov a fungujú na podobnom princípe ako roboty používané v logistike, napríklad na efektívne triedenie a prepravu balíkov v skladoch Amazonu. Plocha „skladu“ pre Ferrobotov má pritom veľkosť približne ako papierik na poznámky. V tomto prostredí sa dokážu pomocou magnetov pohybovať s veľkou presnosťou, pričom premiestňujú malé kvapôčky tekutín.

Priestor je vybavený deliacimi štruktúrami a testovacími podložkami pre uloženie malého množstva tekutiny. Ferroboty s priemerom približne 2 milimetre sú manipulované prostredníctvom elektromagnetických dlaždíc, ktoré sú integrované v platforme a ťahajú sa po vopred určených cestách rýchlosťou približne 10 centimetrov za sekundu. Vedci naprogramovali, kedy a kde sa majú elektromagnetické dlaždice zapínať a vypínať tak, aby v rovnakom priestore mohlo pracovať niekoľko robotov naraz a relatívne rýchlym tempom efektívne vykonávali určité úlohy.

V jednom experimente spolupracovali traja Ferroboti na manipulácii so vzorkami ľudskej plazmy, ako súčasť testu biomarkerov rakoviny. Ferroboty majú tiež schopnosť štiepiť jednu väčšiu kvapku na menšie, s rovnakou veľkosťou pre konzistentné testovanie, či ukladať kvapky do testovacích misiek a zlúčiť rôzne tekutiny do jednotlivých vzoriek. Pri použití oveľa týchto menších robotov by tak mohli vedci v budúcnosti vykonávať v rámci biotechnologického výskumu oveľa viac experimentov ako doteraz.

Drobní roboti by mohli pomáhhať v biotechnologickom výskume.