Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový materiál maskuje objekty bez ohľadu na okolitú teplotu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už exitujú materiály, ktoré umožnia ľuďom alebo objektom sa schovať pre zrakom termo kamier, zvyčajne sú účinné iba pri jednej okolitej teplote. Nový experimentálny materiál sa však dá prispôsobiť tak, aby dokázal maskovať v širšom rozsahu teplôt.

Teplo detegujúce snímače, ktoré sú napríklad súčasťou okuliarov s nočným videním, fungujú tak, že zaznamenávajú teplotný rozdiel medzi povrchom objektu a jeho okolím. Ak sú tieto dve teploty rovnaké, zostane potom pre ne objekt nezistiteľný. A hoci sa doteraz vyvinutým kamuflujúcim materiálom podarilo uspieť pri predefinovanej teplote, neboli príliš prispôsobivé na iné teploty. To však mení nová technológia.

Bola vyvinutá vedcami z Kalifornskej univerzity v San Diegu a ide o flexibilný materiál, ktorý pozostáva z látky podobnej vosku, ktorá mení svoje skupenstvo, spolu s termoelektrickou zliatinou, ktorá je vložená medzi fólie z elastoméru. Je napájaný integrovanou batériou a používateľ ho ovláda pomocou bezdrôtovej dosky s elektrickými obvodmi.

Náramok vyrobený z nového materiálu mení teplotu tak, aby zodpovedala okolitému prostrediu.

V dôsledku pôsobenia elektrického prúdu je pritom zliatina schopná zmeniť svoju teplotu v rozsahu od 10 ° C do 38 ° C, a urobí to za menej ako minútu. Používateľ musí túto zmenu teploty manuálne iniciovať na základe aktuálne pozorovanej teploty okolia. Skupenstvo meniaca látka zabráni nositeľovi sa zohrievať spolu s maskovacím materiálom. Robí tak tým, že sa topí pri teplotách nad 30 ° C, čo je povrchová teplota ľudskej pokožky. Pri teplotách pod 30 ° C stuhne a pôsobí ako izolácia.

Nový materiál už bol začlenený do náramku a vedci dúfajú, že sa im podarí vytvoriť celú bundu. No túto technológiu bude ešte potrebné vylepšiť, pretože v súčasnosti by taká bunda vážila asi 2 kilogramy, mala by hrúbku 5 milimetrov a bola by schopná kamuflovať nositeľa iba jednu hodinu.