Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly systém detekcie prekážok umožní dronu vyhrať vybíjanú

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Schopnosť vyhýbania sa prekážkam je dôležitou súčasťou technológií v komerčne dostupných dronoch. No tieto systémy nemusia v niektorých situáciách tak rýchlo zareagovať. Výskumníci z univerzity v Zürichu však teraz vyvinuli nový systém, ktorý dodá dronu tak rýchle reflexy, že môže dokonca hrať a vyhrať vybíjanú.

Podľa vedcov väčšine súčasných systémov pre vyhýbanie sa prekážkam trvá asi 20 až 40 milisekúnd, kým spracujú zmeny v okolí. To je dostačujúce, ak sa dron pomaly blíži k budove, no pomalé pre včasnú detekciu rýchlo sa pohybujúcich objektov, ako sú vtáky či iné drony. Kvôli tomu je navigácia dronu problémom v určitých situáciách, napríklad v dynamických situáciách, kedy sa dron musí rýchlo musí rýchlo pohybovať.

V novej štúdii vedci vybavili kvadrokoptéru kamerami, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre detekciu rýchleho pohybu, spolu s novými algoritmami, ktoré tieto kamery ešte viac zrýchlili. Vďaka tomu sa podarilo skrátiť reakčný čas systému pre detekciu prekážok len na 3,5 milisekundy.

Namiesto analýzy každého pixelu v scéne, aby sa určilo, či sa niečo pohlo, tieto kamery reagujú iba vtedy, keď zistia zmenu intenzity svetla. Tímu sa tak podarilo znížiť zaťaženie pri spracovaní údajov a urýchlila sa reakčná doba. Upravené kamery tiež pomáhajú s korigovaním pohybu dronu v reálnom čase.

Prvé testy sa týkali iba kamier, kedy vedci hádzali smerom ku kamerám rôzne objekty, aby otestovali, ako dobre dokáže algoritmus detegovať tieto objekty. V závislosti od objektu a vzdialenosti, z ktorej bol hodený, mal systém úspešnosť medzi 81 a 97 percentami.

Tím potom umiestnil tieto kamery na dron a opakovali test. Dron sa úspešne vyhýbal prichádzajúcim objektom s úspešnosťou viac ako 90 percent, vrátane lopty, ktorý bola vyhodená zo vzdialenosti 3 metrov a letela rýchlosťou 10 metrov za sekundu. Jedna kamera bola postačujúca v prípade, kedy bol systém naprogramovaný, aby poznal veľkosť objektu. No v prípadoch, kedy to nevedel, boli použité dve kamery, ktoré tak boli schopné si zmerať prichádzajúcu prekážku a dron stihol primerane reagovať.

Nový systém rýchlej detekcie prekážok nielenže pomáha k vyhýbaniu sa lietajúcich, padajúcich alebo hodených predmetov, ale môže tiež umožniť dronom bezpečne sa pohybovať oveľa rýchlejšie.