Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aerogél ako lacný organický generátor pary pre čistenie vody

Aerogél ako lacný organický generátor pary pre čistenie vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Premenou tekutej slanej vody alebo znečistenej vody na paru je možné získať čistú a pitnú vodu. Vďaka novo vyvinutému materiálu, vo forme vysoko porézneho aerogélu, by táto metóda mohla byť rýchlejšia a lacnejšia, ako kedykoľvek predtým.

Nová látka, ktorú postgraduálny študent Shaobo Han na švédskej univerzite v Linköpingu, má formu lacného a vysoko porézneho aerogélu. Ten je zložený najmä z celulózy (a vzduchu), ku ktorej bol pridaný organický polymér známy ako PEDOT:PSS. Celulóza je pritom najhojnejšou organickou zlúčeninou na Zemi a je hlavnou zložkou bunkových stien rastlín. Na druhej strane je PEDOT: PSS veľmi dobrý v absorbovaní energie na slnečnom svetle a je zvlášť dobre naladený na infračervené spektrum teplých slnečných lúčov.

Aby sa mohla tenká vrstva tohto aerogélu vznášať na povrchu znečistenej alebo slanej vody v uzavretom solárnom destilačnom prístroji, na jeho spodnú stranu bola pridaná vrstva poréznej peny. Ako náhle je gél na svojom mieste, potom pohlcuje vodu zdola a zároveň zhora pohlcuje teplé slnečné svetlo. To spôsobí, že absorbovaná voda sa rýchlo zahreje a zmení sa na paru. A to dokonca rýchlosťou, ktorá je údajne štyrikrát až päťkrát vyššia ako v prípade, že sa voda priamo ohrieva.

Vzniknutá para potom kondenzuje na doštičku umiestnenú nad aerogélom, na ktorej sa formuje do kvapiek vyčistenej vody, ktorá stečie dole do zberného žliabku. Všetky soli alebo iné nečistoty zostávajú v aerogéli, ktorý sa môže niekoľkokrát prepláchnuť a opätovne tak použiť. Tím vedeckých pracovníkov dúfa, že by ich výsledok mohol pomôcť miliónom ľudí, ktorí nemajú prístup k čistej a pitnej vode.

Voda, ktorá prejde odparovacím systémom z aerogélu, sa stane kvalitnou pitnou vodou.