Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyvinuli elektronický rolák, ktorý sleduje vitálne funkcie nositeľa

Vedci vyvinuli elektronický rolák, ktorý sleduje vitálne funkcie nositeľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď v poslednom čase pribudlo niekoľko snímačov vo forme elektrických náplastí na kožu, ktoré monitorujú vitálne funkcie nositeľa, majú aj isté svoje nevýhody. Preto sa vedci z MIT rozhodli vyvinúť lepšiu alternatívu vo forme oblečenia pre sledovanie vitality nositeľa.

Elektronické náplasti na kožu majú obvykle podobu tenkej vrstvy silikónu s elektronickými súčasťami zabudovanými vo vnútri. Prilepené na pokožke dokážu monitorovať faktory, ako srdcová frekvencia, teplota kože či dýchanie. Tieto údaje sa potom bezdrôtovo prenášajú do blízkeho mobilného zariadenia alebo počítača. Bohužiaľ, jedna takáto náplasť môže sledovať len jedinú časť tela. A hoci sa na telo dá umiestniť viacero náplastí, môžu sa veci skomplikovať, najmä ak si každé zariadenie vyžaduje vlastné napájanie. Náplasti môžu tiež z dôvodu nejakej prudkej činnosti odpadnúť a nedajú sa príliš dlhodobo používať.

Na druhej strane by sa mohli stať vhodnou alternatívou odevy, ktoré sú vyrobené z takzvaných „inteligentných textílií“. Tieto textílie často obsahujú elektricky vodivé vlákna, pokrývajú širšie oblasti tela a dajú sa ľahko pridávať či odoberať. V mnohých prípadoch však nie sú príliš elastické, čo ohrozuje ich schopnosť udržať senzorický kontakt s pokožkou nositeľa.

Senzorický flexibilný prúžok.

Vedci z MIT však teraz prichádzajú s prototypom odevu s technológiou Electronic Textiles Conformable Suit (E-TeCS). Tento elektrický rolák je vyrobený z pružnej polyesterovej zmesi, ktorá odvádza vlhkosť a nelepí sa na kontúry tela nositeľa. Do textílie pritom bola vtkaná séria dlhých, flexibilných elektronických senzorických prúžkov. Tie vytvárajú kontakt s pokožkou prostredníctvom viacerých otvorov na spodnej strane, pričom sú všetky spojené s jediným odnímateľným modulom. V tomto module sa nachádza mikroprocesor, Bluetooth vysielač a nabíjateľná lítium-polymérová batéria.

V súčasnej podobe dokáže prototyp elektronického roláku merať teplotu pokožky pomocou 30 samostatných senzorov. Navyše pomocou jediného akcelerometra sleduje pohyby nositeľa, jeho srdcový rytmus a rýchlosť dýchania. Keď je potrebné odev oprať, modul s elektronikou sa jednoducho dá dolu. Epoxidom potiahnuté senzorické prúžky sú vodotesné a tak môžu zostať na svojom mieste. No dajú sa tiež odstrániť, aby sa dali premiestniť do iného odevu.

Vedci z MIT tvrdia, že by sa roláky či iné odevy, ktoré využívajú technológiu E-TeCS, mali dať relatívne ľahko masovo vyrábať v rôznych štýloch a veľkostiach. Takéto odevy by si v budúcnosti mohli nájsť využitie napríklad pre sledovanie výkonu športovcov, zdravia pacientov či dokonca pre sledovanie pohody astronautov počas vesmírnej misie.

Prototyp roláku so senzorickou technológiou E-TeCS.