Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare s technológiou FitByte sa pozrú na to, ako sa stravujete

Okuliare s technológiou FitByte sa pozrú na to, ako sa stravujete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viesť si poznámky o tom, čo kedy zjete, je jedným zo štandardných spôsobov sledovania stravovania. No ide o pomerne nepresnú metódu. Aj preto vedci pracujú na systéme, ktorý je založený na okuliaroch, ktoré za vás túto prácu urobia oveľa presnejšie.

Experimentálna technológia, známa pod názvom FitByte, sa vyvíja na univerzite Carnegie Mellon. Skladá sa pritom z viacerých senzorov, ktoré je možné namontovať na existujúce okuliare tretích strán. Na jednej strane prednej časti okuliarov je osadený infračervený senzor, ktorý rozpoznáva charakteristické pohyby ruky s jedlom a pitím, ktorá smeruje k ústam. Detekcia týchto pohybov potom spustí kameru na druhej strane okuliarov, ktorá zachytáva snímky potravín alebo nápojov, ktoré sú pridávané do záznamu pre nositeľa.

Hoci v súčasnosti musí používateľ manuálne identifikovať, aké druhy potravín a nápojov boli fotografované, v pláne je to, že túto úlohu nakoniec prevezme systém počítačového videnia s umelou inteligenciou.

Okuliare s experimentálnou technológiou FitByte.

V koncovkách ušníc a v nosovom mostíku je navyše umiestnených celkom šesť inerciálnych meracích jednotiek (ktoré kombinujú akcelerometer a gyroskop). Tie sa používajú na identifikáciu pohybov čeľustí, spojených so žuvaním, spolu detekciou vibrácií v krku, ktoré sprevádzajú prehĺtanie.

Všetky údaje sa spracúvajú offline a poskytujú záznam o tom, čo používateľ jedol a pil, v akom množstve a v akom čase. K meraniu sa môžu pridať aj neinvazívne senzory, ktoré sledujú hladinu glukózy v krvi a ďalšie fyziologické faktory, spolu s prepojením so špeciálnou aplikáciou pre smartfóny.

Tím tvrdí, že komerčná verzia okuliarov s touto technológiou by mohla byť k dispozícii približne za tri roky.

Okuliare s experimentálnou technológiou FitByte.