Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová povrchová úprava spraví hliník antivírusový a antibaktériálny

Nová povrchová úprava spraví hliník antivírusový a antibaktériálny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najmä v nemocniciach, kde sú ľudia najviac zraniteľní, určite nechcete, aby boli prítomné vírusy alebo škodlivé baktérie. Novo vyvinutý proces by pritom mohol pomôcť tým, že by hliníkové povrchy, ako sú napríklad kľučky na dverách, mohli v týchto budovách zabíjať vírusy a baktérie.

Vedci z austrálskeho Technologického inštitútu v Queenslande začali tým, že tri hodiny vystavovali disky z bežnej zliatiny hliníka 6063 korozívnemu hydroxidu sodnému, tiež známeho ako lúh sodný. Vďaka tomu sa im podarilo na mikroskopickej úrovni zmeniť hladký povrch kovu, do ktorého sa tak vyleptali drobné brázdy. Takto vytvorený hrebeňový povrch sa tiež stal hydrofilným, čo znamená, že dokázal priťahovať tekutiny.

Na ošetrený hliník boli následne umiestnené vírusy a baktérie (ako napríklad Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus), pričom sa ťahali cez malé hrebene na povrchu. To spôsobilo, že sa vonkajšie membrány mikróbov medzi týmito hrebeňmi prehĺbili, až ich hrebene roztrhli a zabili.

Väčšina baktérií pritom bola eliminovaná do troch hodín od kontaktu, zatiaľ čo počet bežných respiračných vírusov výrazne poklesol do dvoch hodín. Tieto časy boli podstatne lepšie ako hodnoty, ktoré sa pozorovali pre bežné plastové alebo hladké hliníkové povrchy. Dokonca aj po testovaní, ktoré simulovalo opotrebenie, ktoré sa môže vyskytnúť v nemocničnom prostredí v priebehu času, zostali ošetrené disky hliníka stále účinné.

Vedci sa domnievajú, že táto technológia by sa mohla dať aplikovať aj na často dotýkané povrchy v iných rušných verejných prostrediach, ako sú letiská či výletné lode.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).